information / インフォメーション

company pfofile / 会社概要

Blog / ブログ

works / ワークス

1981 – 1990

Tokyo Salesian Boy's Home

東京サレジオ学園(Ⅰ~Ⅳ期)

March 6th, 1990

concept:

家庭に恵まれない幼児から高校生までの子供達を養育する施設で、出来るだけ家庭的な雰囲気の小園舎制とし、年齢の異なる子供達が共同生活をしている。
園舎は住宅的なスケールと雰囲気を実現すべく瓦屋根の小さなボリュームにまとめ子供達のホームとなることを願って計画した。

information:

竣工年: 1990年
所在地: 東京都 小平市
用途: 養護施設
建築面積: 7,533㎡
延床面積: 8,779㎡
階: 地上1~2階
構造: RC造

award:

建築業協会賞(1990)
村野藤吾賞(1989)
公共の色彩賞(1988)
第14回日本建築家協会25年賞(JIA25年賞)(2014)

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所



concept:

A home for boys without families, from children up to high school age.
Children of different ages live together in small dormitories with an atmosphere like that of a family, as far as possible.
To realize a house-like scale and atmosphere, the dormitories were designed with small volumes and tile roofs, so that they would seem like homes to the children.

information:

year: 1990
location: Tokyo, Japan
building type: Child Care Institution
BA: 7,533㎡
GFA: 8,779㎡
floor: 1~2F
structure: RC

award:

Building Contractors Society Prize(1990)
Togo Murano Award Murano Memorial Foundation(1989)
Public Colors Prize(1988)
JIA 25 Year Award(2014)

(photograph)
Kawasumi Kenji Kobayashi Photo Office

Hoshino Resort kai Tsugaru

星野リゾート 界 津軽

February 28th, 1990

concept:

斜面状の敷地に、池の中に浮かぶように客室棟、パブリック棟、浮殿(休憩所)、玄関、茶室(離れ屋)を配置し、ブリッジ状の渡り廊下で結んだ構成。
客室は2室ごとに分節化することで、離れのような独立性を重視した構成としている。

information:

竣工年: 1990年
所在地: 青森県 南津軽郡 大鰐町
用途: リゾートホテル
建築面積: 3,249㎡
延床面積: 7,518㎡
階: 地上5階
構造: RC造

(photograph)
SS東北



concept:

Located on a sloping site, the hotel consists of separate buildings for accommodation rooms, a public building, a rest house, entrance, team room, arranged as if floating in a lake and linked by bridge-like corridors.
Accommodations are separated into units of two rooms each, a configuration that emphasizes the feeling of independence possible only with detached buildings.

information:

year: 1990
location: Aomori, Japan
building type: Resort Hotel
BA: 3,249㎡
GFA: 7,518㎡
floor: 5F
structure:RC

(photograph)
SS Tohoku

Hitachi Civic Center

日立シビックセンター

February 28th, 1990

concept:

市の7つのセクションが固有の機能を果たしながら一体的に運営されている複合施設である。
アトリウムは都市の交差点と位置づけ、それぞれの機能の存在とそこへのアクセスが視覚的に確認出来る造り方とし、未来の立体都市空間を啓示している。

information:

竣工年: 1990年
所在地: 茨城県 日立市
用途: 展示館/音楽ホール/図書館/公民館/
社会福祉事務所/多用途ホール/天球劇場/市民情報センター他
建築面積: 4,671㎡
延床面積: 24,212㎡
階: 地上10階、地下1階
構造: SRC造+S造

award:

建築業協会賞(1992)
電気設備学会賞

(photograph)
SSグループ:1-3,5/不詳:4



concept:

Seven departments of the Hitachi City government are housed in an integrated facility that allows them to perform their individual functions while benefitting from integrated management.
The atrium is positioned as an urban intersection where the various functions are visible and accessible.
It suggests a model for the three-dimensional urban space of the future.

information:

year: 1990
location: Ibaraki, Japan
building type: Exhibition Hall/Concert Hall/Library/City Hall/Office/Planetarium/Information Center
BA: 4,671㎡
GFA: 24,212㎡
floor: 10F/B1F
structure:SRC+S

award:

Building Contractors Society Prize(1992)
Institution of Electrical Installation Award

(photograph)
SS Group:1-3,5/Unknown:4

Kitazawa Townhall

北沢タウンホール

February 28th, 1990

concept:

世田谷区の総合支所・多目的ホール・女性センターと、民間のバス折返所・店舗からなる官民共同事業による複合施設。
街のスケールと合うよう建物ボリュームを分節、各施設を結びつける立体的な広場空間の創出が図られた。

information:

竣工年: 1990年
所在地: 東京都 世田谷区
用途: 区役所支所/多目的ホール/店舗/バス折返場/女性センター
建築面積: 1,612㎡
延床面積: 12,964㎡
階: 地上12階、地下3階、塔屋1階
構造: SRC造+RC造+S造

(photograph)
不詳



concept:

A public/private mixed-use building housing facilities for Setagaya Ward in Tokyo (including an administrative branch office, multi-purpose hall, and women’s center) plus stores and a turnaround station for a private bus line.
The volume was segmented to match the scale of the neighborhood, and the design links the various facilities through a three-dimensional plaza space.

information:

year: 1990
location: Tokyo, Japan
building type: Ward Branch Office/Multi-purpose Hall/Shop
BA: 1,612㎡
GFA: 12,964㎡
floor: 12F/B3F Penthouse1F
structure:SRC+RC+S

(photograph)
Mitsuru Fujita

Ashiya City Museum of Art and History

芦屋市立美術博物館

February 28th, 1990

concept:

図書館、谷崎潤一郎記念館と共に芦屋文化ゾーンを構成する。
中央の吹抜け円形ホールは様々な展示やイベントを可能とするとともに、エントランスと展示室、研修室等を結びつける、動線上の結節点となっている。

information:

竣工年: 1990年
所在地: 兵庫県 芦屋市
用途: 美術館/博物館 
建築面積: 2,275㎡
延床面積: 3,530㎡
階: 地上2階
構造: RC造+S造

(photograph)
不詳



concept:

Together with a library and the Tanizaki Junichiro Memorial Museum, this museum constitutes the Ashiya culture zone.
The circular central hall with its high void is an exhibit and event space and serves as main node for circulation to the entrance, exhibit rooms, and workshops and lecture rooms.

information:

year: 1990
location: Hyogo, Japan
building type: Museum
BA: 2,275㎡
GFA: 3,530㎡
floor: 2F
structure:RC+S

(photograph)
Unknown

Tokyo Salesian Boy's Home Gymnasium

東京サレジオ学園体育館

February 28th, 1990

concept:

この体育館の完成で東京サレジオ学園の6年に及ぶプロジェクトが完結した。
大きなボリュームになりがちな体育館を、マンサード屋根による園舎群との形態的同一化と、低い軒高の連続性によって、園庭に屋根が浮いているイメージとした。

information:

竣工年: 1990年
所在地: 東京都 小平市
用途: 体育館
建築面積: 7,532㎡
延床面積: 1,381㎡
階: 地上1階
構造: S造+RC造

(photograph)
有保克也



concept:

The completion of this gymnasium marked the completion of a six-year project for the Tokyo Salesian Boy's Home.
Although the gymnasium is a building type that tends to become a large volume, the mansard roof on this building enables formal harmony with other buildings in the campus complex.
Continuity of low-rise building heights gives the impression of roofs floating in the campus yard.

information:

year: 1990
location: Tokyo, Japan
building type: Gymnasium
BA: 7,532㎡
GFA: 1,381㎡
floor: 1F
structure: S+RC

(photograph)
Katuya Ariho

Chigasaki Pool

茅ヶ崎公園プール

February 27th, 1990

concept:

既存林を利用した公園に立地する屋外プール。
自然との調和を考慮し施設全体を大地に埋め、地上に浮遊する風のモニュメントが入口を暗示する。
子供達のエネルギッシュな行動を誘発する、増殖や成長をイメージする螺旋の平面形を採用している。

information:

竣工年: 1990年
所在地: 神奈川県 横浜市
用途: 屋外プール
建築面積: 500㎡
延床面積: 600㎡
階: 地上1階、地下1階
構造: RC造一部S造

award:

AACA特別賞
神奈川建築コンクール佳作

(photograph)
A.D.A. EDITA Tokyo 鈴木豊



concept:

An outdoor pool in a park that utilizes an existing grove of trees.
To harmonize with the natural setting, the entire facility is half buried, with one monumental feature floating above the ground to indicate the entrance.
The spiral plan calls up images of growth and proliferation, and is meant to be inviting for energetic play by children.

information:

year: 1990
location: Kanagawa, Japan
building type: Outdoor Swimming Pool
BA: 500㎡
GFA: 600㎡
floor: 1F/B1F
structure: RC/S

award:

AACA, Special Prize
Kanagawa Architectural Competition, Fine Work Prize

(photograph)
A.D.A EDITA Tokyo Yutaka Suzuki

Kawasaki Teitoku Headquaters, Japan Trust Bank Headquaters

川崎定徳本館 日本信託銀行本店

March 18th, 1989

concept:

昭和2年竣工のルネサンス様式の旧川崎銀行本店の建替え。
旧建物の一部を新規建物低層部に象眼し、開口部は、自然換気装置を組み込んだアルミ鋳物製のサッシが組み込まれ、陰影のある表情を作り出している。
「保存・再生」の新しい試みにより日本橋の街並み形成に寄与している。

information:

竣工年: 1989年
所在地: 東京都 中央区
用途: 事務所
建築面積: 1,026㎡
延床面積: 9,916㎡
階: 地上8階、地下1階
構造: SRC造

award:

建築業協会賞(1991)

collaboration:

坂倉アトリエ

(photograph)
新建築社写真部 川澄明男



concept:

A reconstruction of the Renaissance style headquarters of the old Kawasaki Bank, completed in 1927.
Parts of the old building were inlaid into the lower levels of the new building.
Cast aluminum sashes with built-in natural ventilation devices were built into the openings, for a facade with expressive shading.
A new approach to “preservation and reuse” contributes to the cityscape in the Nihonbashi district of Tokyo.

information:

year: 1989
location: Tokyo, Japan
building type: Office
BA: 1,026㎡
GFA: 9,916㎡
floor: 8F/B1F
structure:SRC

award:

Building Contractors Society Prize(1991)

collaboration:

Sakakura Atelier

(photograph)
Shinkenchiku-sha Photo Department Akio Kawasumi

Citypal Musashino Housing Complex

シティパル武蔵野

March 6th, 1989

concept:

敷地は緩い南斜面で、北側に4~6層の中層棟を、南から西にかけて2~4層の低層棟を配し、中庭をアクセス空間として取り込むコ字型の構成。
低層棟は45°軸をずらした雁行型プランでヴォリュームを抑え、中層棟と対比させている。

information:

竣工年: 1989年
所在地: 東京都 小平市
用途: 集合住宅
建築面積: 1,590㎡
延床面積: 4,362㎡
階: 地上5階、地下1階
構造: RC造

(photograph)
銀総



concept:

The site is a gentle southern slope.
Mid-rise buildings of 4 to 6 stories are distributed on the north side, and low-rise buildings of 2 to 4 stories are distributed from the south toward the west, in a U-shaped configuration with the central court as the access space.
The low-rise buildings are arranged in an echelon configuration with plan axes shifted by 45° and restrained volumes to provide a contract with the mid-rise buildings.

information:

year: 1989
location: Tokyo, Japan
building type: Apartment
BA: 1,590㎡
GFA: 4,362㎡
floor: 5F/B1F
structure:RC

(photograph)
Ginso

Kawana Youth Outdoor Activity Center of Hamamatsu City

浜松市かわな野外活動センター

February 28th, 1989

concept:

田畑が残る山間部の自然の中に本館、メインホール、宿泊棟、キャンプ場を点在させ、深い軒をもつ勾配屋根とアースカラーの外壁、木製サッシにより、環境に馴染ませている。
内装と小屋組みには地場の木材を多用している。

information:

竣工年: 1989年
所在地: 静岡県浜松市
用途: 野外活動施設
建築面積: 本館棟2,553㎡ 他
延床面積: 本館棟2,480㎡ 他
階: 地上1階(本館棟)、地上1階、地下1階(宿泊棟)
構造: RC造+W造一部S造

(photograph)
不詳



concept:

Located in a hilly district with interspersed fields, this project consists of an administrative building, main hall, lodgings, and camp sites scattered throughout a nature park.
The sloped roofs with deep eaves, the earth-colored walls and wood sashes blend into the landscape.
Local wood is employed liberally in interiors and in the structure of the smaller buildings.

information:

year: 1989
location: Shizuoka, Japan
building type: Outdoor Activity Center
BA: 5,909㎡
GFA: 5,476㎡
floor: 1F/B1F
structure:RC+W/S

(photograph)
Unknown