information / インフォメーション

company pfofile / 会社概要

Blog / ブログ

works / ワークス

2021 –

House SA

House SA

April 14th, 2022



大きな庭を中心にして、“く”の字に配置した木造平屋建て別荘。
リビング、ダイニング、寝室、大きな浴室を含め、すべての空間が庭へ面する。
“く”の中心にはキッチンを据え、建物の端から端、外の庭まで、全てを見渡せる位置としている。






























photograph: Masao Nishikawa




information:
竣工年:2020年
所在地:長野県 北佐久郡
用途:個人住宅
階数:地上1階
構造:木造


information:
year: 2020
location: Nagano, Japan
building type: Private Residence
floor: 1F
structure: Timber




Sawara Mitsubishi Building
(Former Mitsubishi Bank)

佐原三菱館(三菱銀行佐原支店旧本館保存修理)

April 9th, 2022




香取市佐原伝統的建造物群保存地区に建つ、大正3年に建設された煉瓦造の銀行建築の保存修理。
建物は千葉県指定文化財となっており、内外観の意匠を極力保存するため、煉瓦壁内にPC鋼棒を縦に通して緊張させる工法で耐震補強を行った。
屋根スレート葺の復原、建物内部の営業カウンター、暖炉、螺旋階段などの復原も行った。


Conservation and restoration project of a bank with brick facades built in 1914 on a part of the Sawara Traditional Building Preservation District in Katori City, Chiba Prefecture.
The brick walls were reinforced with tensioning PC steel rods that penetrate the walls vertically to be earthquake resistant and maintain the designs of its interior and exterior at the same time since the building has been designated as a tangible cultural property of Chiba Prefecture. Its slate roofing, service counter tables, fireplaces and spiral staircases were also restored.




information:
竣工年:2022年3月
所在地:千葉県香取市
用途:資料館
建築面積:76 ㎡
延床面積:76 ㎡
階数:地上1階
構造:煉瓦造

            

information:
year: 2022/03
location: Chiba, Japan
building type: Museum
BA: 76 sqm
GFA: 76 sqm
floor: 1F
structure: Brick

press:
NHK NEWS おはよう日本 2021/02/06 7:30-
BSテレ東「守るをつくる」2020/11/09 22:05 - 22:10
広報香取 No.311 2021/02
広報香取 No.312 2021/03
広報香取 No.322 2022/01

            

press:
NHK NEWS Ohayō Nippon 2021/02/06 7:30-
BS TV TOKYO "Mamoru wo tsukuru"「守るをつくる」2020/11/09 22:05 - 22:10
KOHO KATORI No.311 2021/02
KOHO KATORI No.312 2021/03
KOHO KATORI No.322 2022/01



photograph: 藤井浩司 Koji Fujii / TOREAL



The Parkhouse Kamakura

ザ・パークハウス鎌倉

February 28th, 2022




鎌倉の鶴岡八幡宮に続く若宮大路に面した分譲集合住宅の計画。
この象徴的な場所にふさわしく、そして鎌倉ならではの山並みの見える豊かな自然を享受するために、軒と水平窓が外周に廻る、表裏を感じさせない外観デザインとした。
観光客で賑わう若宮大路側には店舗を設け、小道に面した側は建物をセットバックさせて周辺との調和を図っている。


A condominium complex project on Wakamiya-oji avenue which is the front approach to Tsurugaoka Hachimangu Shrine in Kamakura.
Continuously placed windows and eaves in horizontal manner provide the full scenery of rich nature with mountains of Kamakura to its residents and also form a unified exterior design. The ground floor has a space for a merchandise store on the avenue whilst it sets back from the back street to harmonize the building with the surrounding.





   



photograph: IT IMAGING




information:
竣工年:2022年2月
所在地:神奈川県鎌倉市
用途:集合住宅
建築面積:799 ㎡
延床面積:4,326 ㎡
規模:地下1階、地上5階
構造:RC造

press:
近代建築 2022/03

              information:
year: 2022 / 2
location: Kamakura Kanagawa, Japan
building type: Housing complex
BA: 799 sqm
GFA: 4,326 sqm
floor: B1F / 5F
structure: RC

press:
KINDAI KENCHIKU 2022/03




Cielia Kanazawa Hirosaka

シエリア金沢広坂

October 20th, 2021




歴史的・公共的建築に囲まれた、金沢でも賑わいをみる広坂エリア。まちづくりに位置づけられた柿木畠ゾーンにも近接し、用水路を活用した歩行者空間の整備や、賑わいの創出がもとめられていた。
住宅は従前の建物と辰巳用水の線形に模られ、多角形の壁面で構成されたシンボリックな形状。1階基壇部に設けた用水路沿いの歩行空間は、木調ルーバーと水流をイメージしたガラス装飾を配し、まちに対して賑わいを演出。建物内へは水路と水盤を渡ってアプローチし、そこから徐々に大正モダンの空間へと導かれる。ラウンジは、ガラス越しに水盤と一体化した静かで時が止まるようなレトロ空間。これも、まちの賑わい演出に一役を担う。

Its site is a part of Hirosaka area where it is surrounded by historical and public buildings and one of the most bustling areas in Kanazawa at the same time. Also it locates close to the Kakinokibatake zone which is designated for a special urban planning district and requires pedestrian spaces along an irrigation canal and enhancement that renders a lively atmosphere.
Its form is derived from its former building and also the flow of the Tatsumi canal to form its symbolic presence with polygonal wall faces. Wooden louvers and glass materials used in a walking space along the irrigation canal on the first floor reflect the flow along the watercourse to blend into the city. The building can be approached by crossing the canal and water basin, which gradually leads to the Taisho Modern retro space. The lounge seems a part of the basin behind the glass and is filled with serenity into timeless comfort.





photograph:
1,2,3 関電不動産開発株式会社 / 4 坂倉建築研究所
1,2,3 Kanden Realty & Development / 4 Sakakura Associates

information:
竣工年:2021年
所在地:石川県金沢市
用途:集合住宅
建築面積:615 ㎡
延床面積:4,798 ㎡
階数:地上9階
構造:RC造

press:
近代建築 2022/ 3

award:
GOOD DESIGN AWARD 2021 グッドデザイン賞


information:
year: 2021
location: Kanazawa Ishikawa, Japan
building type: Housing complex
BA: 615 sqm
GFA: 4,798 sqm
floor: 9F
structure: RC

press:
KINDAI KENCHIKU 2022/ 3

award:
GOOD DESIGN AWARD 2021

Artio Domani

アルティオドマーニ

August 23rd, 2021




JR神田駅徒歩2分の位置に建つ賃貸集合住宅。バルコニーの手摺がファサードの特徴となっており、既成のアルミ型材の組み合わせにより光が複雑に変化しファサードに彩を与えてくれる。
エントランスはサイズの異なる木の組み合わせで形成された壁が奥へと続く。最上階は階あたり1住戸となっており東京の夜景を一望出来る。

An apartment building located a 2-minute walk from JR Kanda Station.
The balcony handrail is a feature of the façade design. It is made of aluminum profiles of different sizes, and changes in light create a complex façade. The entrance features a wall made of a combination of wood of different sizes. You can enjoy the night view of Tokyo from the house on the top floor.

此项目是一栋租赁式公寓住宅,位于JR神田车站徒步2分钟的位置。
阳台扶手是外墙的一个特点,现有的铝制模子的组合使光线发生复杂的变化,为外墙增添了色彩。入口处有一堵由不同尺寸的木材组合而成的墙。顶层的每一层都拥有一个住户,可以眺望东京的夜景。





photograph: IT IMAGING


information:
竣工年:2020年 11月
所在地:東京都千代田区
用途:集合住宅
建築面積: 189.22 ㎡
延床面積:1,936.91 ㎡
階数:地上14階
構造:RC造

             information:
year: 2020/11
location: Tokyo, Japan
building type: Housing complex
BA: 189.22 m2
GFA: 1,936.91 m2
floor: 14F
structure: RC

award:
GOOD DESIGN AWARD 2021 グッドデザイン賞
             award:
GOOD DESIGN AWARD 2021


I'll Urawa Building

アイル浦和ビルディング

August 23rd, 2021




活気ある浦和の商店街に位置する集合住宅の計画。コンクリート打ち放しの低層部(店舗+事務所)と白い高層部(賃貸住宅)で構成される。
事業者は浦和の環境や福祉の事業に50年以上取り組んできた地元企業で、当計画も「環境改善」と「街の発展」を考え、街の建物との関係調和に寄与し、建築と街の双方向の関係創りにつとめた。

information:
竣工年:2021年 3月
所在地:埼玉県さいたま市
用途:集合住宅+事務所
建築面積: 663.27 ㎡
延床面積:3,633.10 ㎡
階数:地上10階
構造:RC造

(photograph)
ITイメージング



Complex facility located in the lively shopping district of Urawa, which consists of an exposed concrete low-rise building and a white high-rise building. The owner is a local company which worked on business of environment and the welfare of Urawa more than 50 years. We are working to harmonize with the city and improve the environment in a variety of ways with maintain the business potential.

information:
year: 2021/03
location: Saitama, Japan
building type: Housing complex + office
BA: 663.27 m2
GFA: 3,633.10 m2
floor: 10F
structure: RC

(photograph)
IT IMAGING

T-house

T-house

March 31st, 2021




都心において、幸運にも古くから残されている緑深い池に面した敷地に建つ住宅。
我々は、建物ボリュームを3層分の高さを持つ中庭を中心としたコの字状の構成とし、屋内外の素材を連続させる事を徹底した。その結果、家族の様子や自分達の居場所が、常に屋外に挟まれた向こう側に浮遊して視界に入る住宅となっている。
自然の中に身を置いたような知覚を達成できたのではないかと感じている。
堅牢な躯体と空間の開放性を両立させるため、構造形式はSRC造を採用し、池に面した短辺方向16mを無柱空間として成立させている。最上階は鉄骨造フィーレンディール形式とし、軽快でありながら下階の大スパンを跨ぐことを可能としている。

information:
竣工年: 2021年
所在地: 東京都
用途: 個人住宅
建築面積: 396.15 ㎡
延床面積: 1080.20 ㎡
階: 地上2階 地下1階
構造: SRC造+S造

press:
新建築 2021/08

(photograph)
新井隆弘写真事務所



A house on a site facing a deep green pond, which has fortunately remained for a long time in the downtown.
The architecture has a U-shaped structure centered on the courtyard with a water view. We tried to make the indoor and outdoor materials continuous.
And by looking at the pond in the back, we are creating a rich VISTA with layers.
In order to achieve both a robust frame and freedom of space, the structural type is SRC, and the short side direction 16m facing the pond is established as a pillar-free space. The top floor is a steel-framed Vierendeel structure, which makes it possible to straddle the large span of the lower floor while being light.

information:
year: 2021
location: Tokyo, Japan
building type: residence
BA: 396.15 sqm
GFA: 1080.20 sqm
floor: 2F / B1F
structure: steel-framed reinforced concrete + steel structure

press:
SHINKENCHIKU 2021/08

(photograph)
ARAI-Takahiro



这是一栋建在市中心地段,面向很古老的绿深色池塘场地上的私人住宅。
我们将建筑设计为三层,以中庭为中心的U字形构造。素材的巧妙运用使室内外融为一体,空间感更为宽敞。
这样的设计能使家庭成员的状态及自己所在的地方始终是互相可见的,又好像漂浮在户外空间的另一边。
有一种置身于自然之中的感觉。
为了兼顾坚固的框架和空间的开放性,采用了SRC结构。
面向池塘短边16米设定为无柱空间,顶层采用了钢骨制造的桁架结构,可以轻巧的跨在下层的大跨度上。

information:
完成: 2021
地址: 东京都
用途: 住宅
建筑面积: 396.15 sqm
总楼地板面积: 1080.20 sqm
规模: 2F/B1F
结构: SRC结构+S结构

press:
新建筑 2021/08

(photograph)
新井隆弘写真事务所