information / インフォメーション

company pfofile / 会社概要

Blog / ブログ

works / ワークス

museum

Ashiya City Museum of Art and History

芦屋市立美術博物館

February 28th, 1990

concept:

図書館、谷崎潤一郎記念館と共に芦屋文化ゾーンを構成する。
中央の吹抜け円形ホールは様々な展示やイベントを可能とするとともに、エントランスと展示室、研修室等を結びつける、動線上の結節点となっている。

information:

竣工年: 1990年
所在地: 兵庫県 芦屋市
用途: 美術館/博物館 
建築面積: 2,275㎡
延床面積: 3,530㎡
階: 地上2階
構造: RC造+S造

(photograph)
不詳



concept:

Together with a library and the Tanizaki Junichiro Memorial Museum, this museum constitutes the Ashiya culture zone.
The circular central hall with its high void is an exhibit and event space and serves as main node for circulation to the entrance, exhibit rooms, and workshops and lecture rooms.

information:

year: 1990
location: Hyogo, Japan
building type: Museum
BA: 2,275㎡
GFA: 3,530㎡
floor: 2F
structure:RC+S

(photograph)
Unknown

Central Gate , Emporium(The International Garden and Greenery EXPO Osaka)

国際花と緑の博覧会 中央ゲート・エンポーリアム

February 28th, 1989

concept:

中央ゲートへの見通し確保のため、ゲートに至る大通りの並木が切られることとなり、その樹木をゲートとして再現した。
木の形を単純化した書割のようなデザインとし、木造により温かみと親しみやすさをもたせた。

information:

竣工年: 1989年
所在地: 大阪府 大阪市
用途: 博覧会ゲート
建築面積: ゲート: 950㎡ / エンポーリウム: 3,438㎡
延床面積: エンポーリアム: 3,612㎡
階: ゲート: 地上1階 / エンポーリアム: 地上2階
構造: ゲート: W造 / エンポーリアム: S造

(photograph)
SS大阪



concept:

In order to secure a view toward the central gate, trees were cut down along the avenue leading to the gate.
The trees were re-enacted in the gate itself.
The gate has a simple tree-like shape resembling the wooden framework of a stage backdrop.
It brought the warmth and familiarity of wooden architecture to the EXPO.

information:

year: 1989
location: Osaka, Japan
building type: Exposition Gate
BA: Gate:950㎡ Emporium:3,438㎡
GFA: Emporium:3,612㎡
floor: Gate:1F Emporium:2F
structure:Gate:W+Emporium:S

(photograph)
SS Osaka

Mie children's Castle

みえこどもの城

February 28th, 1989

concept:

スペースシアターを中心に、展示室、研修室等をもつ大型児童館。
当初の科学的展示中心から、現在はイベント運営・参加体験型施設として、体を使って遊べるプレイランドやデジタル映画、プラネタリウム、アート工作、サイエンス体験など、様々な体験を通した学習機会を提供している。

information:

竣工年: 1989年
所在地: 三重県 松阪市
用途: 博物館
建築面積: 2,417㎡
延床面積: 4,399㎡
階: 地上4階、塔屋1階
構造: RC造+SRC造一部S造

award:

建設省「59年度まちづくり功労賞」(1984)

(photograph)
SS名古屋



concept:

A large children’s center centered around a space theater, with exhibition spaces, laboratories, and play zones.
Exhibits were originally keyed to science, but currently the facility offers a wide range of events and experiential learning opportunities, including a digital cinema, planetarium, art studios, and science activities.

information:

year: 1989
location: Mie, Japan
building type: Museum
BA: 2,417㎡
GFA: 4,399㎡
floor: 4F Penthouse1F
structure:RC+SRC/S

award:

Ministry of Construction, Distinguished Service of Community Development(1984)

(photograph)
SS Nagoya

Oiso Town Museum of History

大磯町郷土資料館

February 28th, 1988

concept:

資料館が位置する城山は戦前、三井本家の別邸「城山荘」の営まれた山地で、現在は県立公園として整備されている。
建物は記憶としての「城山荘」の佇まいをデザインモチーフにし、地形と生い茂る樹木に馴染ませて構成されたものである。

information:

竣工年: 1988年
所在地: 神奈川県 中郡大磯町
用途: 展示施設
建築面積: 1,204㎡
延床面積: 1,773㎡
階: 地上2階、地下2階
構造: RC造

award:

公共建築賞関東地区表彰
ディスプレイデザイン賞

(photograph)
不詳



concept:

The museum is located in the Oiso Joyama Park, a hilly district that in the prewar years contained the country villa of the Mitsui family, leaders of one of the nation’s largest commercial conglomerates.
The design of the building echoes the motifs of the old Joyama Villa, blending naturally into the greenery of its setting.

information:

year: 1988
location: Kanagawa, Japan
building type: Museum
BA: 1,204㎡
GFA: 1,773㎡
floor: 2F/B2F
structure:RC

award:

Public Buildings Award, Eastern Japan Prize
Display Design Award

(photograph)
Unknown

Chofu Mushanokoji Saneatsu Memorial House

調布市武者小路実篤記念館

February 28th, 1985

concept:

旧実篤邸のある公園との連続性と住宅スケールの規律を守りながら、さまざまなゾーンに展開するワンルームの展示室と保存性能の高い収蔵庫を、単純な形態の屋根が覆う構成で、実篤の世界をやさしく包みこむ展示空間となっている。

information:

竣工年: 1985年
所在地: 東京都 調布市
用途: 展示施設
建築面積: 293㎡
延床面積: 322㎡
階: 地上2階
構造: RC造

award:

公共建築賞優秀賞

(photograph)
スタジオバウハウス



concept:

The memorial house is located in a park that also contains the house of Saneatsu Mushanokoji, a 20th-century novelist, artist and philosopher.
The design emphasizes continuity with the park.
While respecting the conventions of a residential-scale building, it provides a one-room exhibition space divided into a number of zones as well as an archival space for preservation of the collection.
Under a simple roof, it softly envelops the world of this eminent man of letters.

information:

year: 1985
location: Tokyo, Japan
building type: Museum
BA: 293㎡
GFA: 322㎡
floor: 2F
structure:RC

award:

Public Buildings Award, Excellent Award

(photograph)
Studio BAUHAUS

Kobe Municipal Museum

神戸市立博物館

February 28th, 1982

concept:

神戸の旧居留地に建つ旧横浜正金銀行(1935年竣工)を保存し、増築部分と共に博物館として再生。
建物自体も展示の一つと考え、旧意匠を継承しながら、旧営業室には階段を新設する等、エントランスホールとして大胆に改装した。
登録有形文化財(1998年)

information:

竣工年: 1982年
所在地: 兵庫県 神戸市
用途: 博物館/美術館
建築面積: 2,562㎡
延床面積: 10,073㎡
階: 地上5階、地下1階、塔屋2階
構造: RC造+S造

award:

公共建築賞優秀賞(1990)
建設省「59年度まちづくり功労者」(1984)
照明学会賞(1983)

(photograph)
不詳



concept:

The old building (completed in 1935) of the Yokohama Specie Bank in the former Kobe Foreign Settlement was preserved and converted into the museum together with new additions.
The building itself is conceived of as part of the exhibition.
While inheriting the design of the existing building, the renovation boldly added features such as a grand staircase in the main banking hall, which was converted into the entrance hall of the museum.
Registered tangible cultural property (1998).

information:

year: 1982
location: Hyogo, Japan
building type: Museum
BA: 2,562㎡
GFA: 10,073㎡
floor: 5F/B1F Penthouse2F
structure:RC+S

award:

Public Buildings Award, Excellent Award(1990)
Ministry of Construction, Distinguished Service of Community Development(1984)
Lighting Technology Award(1983)

(photograph)
Unknown