information / インフォメーション

company pfofile / 会社概要

Blog / ブログ

works / ワークス

Private house

private house

個人住宅

October 31st, 2021

T-house
 

  

Kobe M Residence
神戸M邸

  

LIVNEX HOUSE
C-01 / C-02

Irabu Island S Residence
伊良部島 S 邸

  

House A in Karuizawa
軽井沢A邸

  

Villa H
H邸

  

Villa M
M邸

  

Atami S Residence
熱海S邸

House K
K邸

 

Y House
Y邸

 

Karuizawa Y Residence
軽井沢Y邸

 

Avadina Hills Phuket
 

 

Oshino House
忍野村の家

Minami-aoyama House 2nd
続・南青山の家

 

Minami-aoyama House
南青山の家

 

Shirakura Residence
神宮前の家(白倉邸)

 

Yaoi Residence
矢追邸
(続・正面のない家)

 

Hirano Residence
平野邸
(正面のない家/H)

T-house

T-house

March 31st, 2021




都心において、幸運にも古くから残されている緑深い池に面した敷地に建つ住宅。
我々は、建物ボリュームを3層分の高さを持つ中庭を中心としたコの字状の構成とし、屋内外の素材を連続させる事を徹底した。その結果、家族の様子や自分達の居場所が、常に屋外に挟まれた向こう側に浮遊して視界に入る住宅となっている。
自然の中に身を置いたような知覚を達成できたのではないかと感じている。
堅牢な躯体と空間の開放性を両立させるため、構造形式はSRC造を採用し、池に面した短辺方向16mを無柱空間として成立させている。最上階は鉄骨造フィーレンディール形式とし、軽快でありながら下階の大スパンを跨ぐことを可能としている。

information:
竣工年: 2021年
所在地: 東京都
用途: 個人住宅
建築面積: 396.15 ㎡
延床面積: 1080.20 ㎡
階: 地上2階 地下1階
構造: SRC造+S造

press:
新建築 2021/08

(photograph)
新井隆弘写真事務所



A house on a site facing a deep green pond, which has fortunately remained for a long time in the downtown.
The architecture has a U-shaped structure centered on the courtyard with a water view. We tried to make the indoor and outdoor materials continuous.
And by looking at the pond in the back, we are creating a rich VISTA with layers.
In order to achieve both a robust frame and freedom of space, the structural type is SRC, and the short side direction 16m facing the pond is established as a pillar-free space. The top floor is a steel-framed Vierendeel structure, which makes it possible to straddle the large span of the lower floor while being light.

information:
year: 2021
location: Tokyo, Japan
building type: residence
BA: 396.15 sqm
GFA: 1080.20 sqm
floor: 2F / B1F
structure: steel-framed reinforced concrete + steel structure

press:
SHINKENCHIKU 2021/08

(photograph)
ARAI-Takahiro



这是一栋建在市中心地段,面向很古老的绿深色池塘场地上的私人住宅。
我们将建筑设计为三层,以中庭为中心的U字形构造。素材的巧妙运用使室内外融为一体,空间感更为宽敞。
这样的设计能使家庭成员的状态及自己所在的地方始终是互相可见的,又好像漂浮在户外空间的另一边。
有一种置身于自然之中的感觉。
为了兼顾坚固的框架和空间的开放性,采用了SRC结构。
面向池塘短边16米设定为无柱空间,顶层采用了钢骨制造的桁架结构,可以轻巧的跨在下层的大跨度上。

information:
完成: 2021
地址: 东京都
用途: 住宅
建筑面积: 396.15 sqm
总楼地板面积: 1080.20 sqm
规模: 2F/B1F
结构: SRC结构+S结构

press:
新建筑 2021/08

(photograph)
新井隆弘写真事务所

LIVNEX HOUSE C-01 / C-02

LIVNEX HOUSE C-01 / C-02

March 1st, 2021



これからの居住に求められる耐震性能、省エネ性能などのスペックを確保しながら、明るく開放的な空間を実現した木造小住宅のプロトタイプモデル。
一般流通材を用いた架構としながらも、3次元の立体モデルを用いた構造解析を行うことで、通常の壁量計算のみでは困難な大開口や空間の開放性を実現している。

Wooden house prototypes that hold expansive living spaces with sufficient environmental lightings while fulfilling the requirement for antiseismic and energy saving functions. Their structures, which are derived from a three-dimensional volume calculation, achieve relatively larger openings and spacious volumes than those from the sole wall quantity calculation system whilst the structures consist of commercially distributed timber.


C-01
2階建てに2寝室を有するC-01タイプは、吹き抜けを中心として大きな窓から庭へつながり、実面積以上の広がりを感じることが出来るプランとしている。

Type C-01, a two-story house with two bedrooms, has a central atrium and large windows which lead to the garden. This plan gives a sense of spaciousness that exceeds its actual footprints.

LIVNEXHOUSE C-01


C-02
平屋建てとしながら高床として地面から浮かせ、リビング・ダイニングの両側の大窓を介して眺望が抜ける構成。シンプルなプランに周辺環境を積極的に取り込んだ居住空間となっている。

The C-02 type is a one-story house with a lifted floor that floats above the surface of the ground. Its living room and dining room have large windows on both sides and that produces a view to see through those volumes. The simple plan positively embraces the surrounding environment.


information:
竣工年:2020年
用途:住宅、セカンドハウス
階数:地上2階 (C-01)
   地上1階 (C-02)
構造:木造
 
             information:
year: 2020
building type: Private house, Second house
floor: 2F (C-01) / 1F (C-02)
structure: timber structure
press:
LIVNEX HOUSE
デザインノート Premium 2020/10/26
テレビ東京 カンブリア宮殿 2021/04/22
             press:
LIVNEX HOUSE
DESIGN NOTE Premium 2020/10/26
TV TOKYO " Cambria Kyuden " 2021/04/22



photograph: LIVNEX HOUSE






Kobe M Residence

神戸M邸

November 10th, 2020




敷地は六甲山麓の標高100mに位置する高台の住宅密集地。
既存石垣は存置する要望より、高さ制限をクリアするプランとペントハウス的な階高を抑えた3階からは南は神戸港、北は六甲山の眺望が楽しめる。1階、2階の南面は鉄骨柱により大きな連窓を設け、BBQテラス、プール、洗面・脱衣室及びナノバブルバス、ドライサウナをゲストと楽しめる空間とした。南側隣地住戸との間にはオーニングテントと、なるべく多くの木々を植えプライバシーに配慮した。


information:
竣工年:2020年11月
所在地:兵庫県神戸市
用途:個人住宅
建築面積:395 ㎡
延床面積:740 ㎡
階数:地上3階
構造:RC造一部S造
                 information:
year: 2020/11
location: Hyogo, Japan
building type: Private Residence
BA: 395 sqm
GFA: 740 sqm
floor: 3F
structure: RC + S



photograph: ZOOM




Irabu Island S Residence

伊良部島S邸  i love 385

August 16th, 2019




沖縄伊良部島の海岸沿いに建つ絶景の別荘。
オーシャンビューを最大限満喫できるように、一部の柱梁をSRC造とし、ガラスを構造フレームから独立させることで、30mにわたる透明感のある空間を実現している。インフィニティプールのあるプールサイドには、浅瀬テーブルやフライングベッド、ジェットバスなど、屋外のアクティビティを誘発する仕掛けを散りばめている。

information:
竣工年:2019年 8月
所在地:沖縄県宮古島市伊良部
用途:住宅
建築面積:563 ㎡
延床面積:865 ㎡
階数:地上2階
構造:RC造一部SRC造

media:
モダンリビング No.248 2020/01
GOETHE 2019/12
家庭画報 2020/06
I'm home. No.107 2020/09

award:
第16回モダンリビング大賞 ベスト6賞

(photograph)
トロロスタジオ 谷川ヒロシ


information:
year: 2019/08
location: Irabu island, Okinawa Japan
building type: Private Residence
BA: 563 m2
GFA: 865 m2
floor: 2F
structure: RC / SRC

media:
MODERN LIVING No.248 2020/01
GOETHE 2019/12
KATEIGAHO 2020/06
I'm home. No.107 2020/09

award:
the 16th Modern Living Award:Best 6 Awards

(photograph)
Hiroshi Tanigawa / ToLoLo studio

House A in Karuizawa

軽井沢A邸

July 1st, 2017




木立ちの中の平屋建て別荘。
コの字型の平面計画とし、リビングと寝室を東西に分け、その間に中庭を配した。
連続する大屋根の軒が周囲の高木へ向けて伸び、ヒューマンスケールと環境のスケールを緩やかに繋いでいる。

information:
竣工年:2017年7月
所在地:長野県 北佐久郡
用途:個人住宅
建築面積:346㎡
延床面積:268㎡
階数:地上1階
構造:木造

press:
MODERN LIVING No.242 2019/01

(photograph)
小川重雄


A one-story weekend house surrounded by trees.
Its U-shaped plan is composed of a living room wing, a bedroom wing and a courtyard between them.
The roof extends, rising with a reasonable incline, toward the highness of pines and firs so that it intervenes between the scale of humans and of trees to achieve a living space which sits harmoniously in the scenery.

information:
year: 2017/7
location: Nagano, Japan
building type: Private Residence
BA: 346 sqm
GFA: 268 sqm
floor: 1F
structure: Timber

press:
MODERN LIVING No.242 2019/01

(photograph)
Shigeo Ogawa

Villa H

H邸

November 1st, 2016




計画地一帯の四季を映し出す広大な樹林の中に佇む別荘。
2階にあるリビングや屋外テラスは、より緑に近い位置で季節の移ろいが感じられるように配慮した。
建築は緑を眺める額縁として計画しつつ、自然素材を活かすことで周囲に呼応する空間を目指した。

information:
竣工年:2016年11月
所在地:長野県
用途:個人住宅
建築面積:198㎡
延床面積:298㎡
階:地上2階
構造:RC造一部S造

(photograph)
石島写真事務所 石島邦彦 (3,6,7)
坂倉建築研究所 (1,2,4,5)



A villa standing in a vast forest that reflects the four seasons of the planned area.
The living room and the outdoor terrace on the second floor were designed to feel the seasonal shift at a position closer to green.
Architecture planned as a frame to look at the green and aimed for a space to respond to the surroundings by utilizing natural materials.

information:
year: 2016/11
location: Nagano, Japan
building type: Private Residence
BA: 198㎡
GFA: 298㎡
floor: 2F
structure: RC/S

(photograph)
Kunihiko Ishijima (3,6,7)
Sakakura Associates (1,2,4,5)

Villa M

M邸

July 21st, 2016

concept:

豊かな緑に囲繞された洋風別荘。そこで過ごす穏やかな、日常の喧騒とは対極的な時間を、重厚かつ静的な佇まいで表現した。土地特有の地表面湿度に対し特徴的除湿対策を施し、大地との接地性が高い叙情的外観を創出した。また、特注アイアン製照明や、格子窓、材料の素材感を、優雅さと現代性の釣り合いの中で纏め上げた。

information:

竣工年:2016年7月
所在地:長野県 北佐久郡
用途:個人住宅
建築面積:223 ㎡
延床面積:224 ㎡
階:地上1階
構造:木造一部S造

(photograph)
小川重雄

concept:

The western-style villa situates among the rich greenery. The steady and static appearance expresses the calm and gentle time opposite to everyday life. Characteristic dehumidification measures against land-specific humidity of ground were applied to create a lyrical appearance compatible with the ground. Custom made iron-made lighting, wooden latticed windows, material texture combines elegance and modernity.

information:

year: 2016/7
location: Nagano, Japan
building type: Private Residence
BA: 223 sqm
GFA: 224 sqm
floor: 1F
structure: W/S

(photograph)
Shigeo Ogawa

Atami S Residence

熱海S邸

June 1st, 2016

Atami S Residence



相模湾を見下ろす傾斜地に建つ絶景の別荘。
海と空の青が映えるように白くシンプルな空間とした。
テラスに設けたインフィニティプールにより、海との一体感を創り出している。
山側にも中庭を設けることで、自然環境に挟まれた非日常な空間を演出している。

information:
竣工年:2016年6月
所在地:静岡県 熱海市
用途:個人住宅
建築面積:199㎡
延床面積:349㎡
階数:地上2階
構造:RC造

media:
婦人画報 2018/06
家庭画報 2017/05
家庭画報 2021/03
I'm home No.88 2017/07
I'm home No.93 2018/05
モダンリビング No.230 2017/01
GOETHE 2017/09

awards:
第13回モダンリビング大賞2017 準大賞

(photograph)
トロロスタジオ 谷川ヒロシ


information:
year: 2016/6
location: Shizuoka, Japan
building type: Private Residence
BA: 199㎡
GFA: 349㎡
floor: 2F
structure: RC

media:
FUJINGAHO 2018/06
KATEIGAHO 2017/05
KATEIGAHO 2021/03
I'm home No.88 2017/07
I'm home No.93 2018/05
MODERN LIVING No.230 2017/01
GOETHE 2017/09

award:
13th MODERN LIVING AWARD 2017 : second Prize

(photograph)
Hiroshi Tanigawa / ToLoLo studio

House K

K邸

December 1st, 2015




南側に墓地の緑が広がる住宅地に建つ。
軒を大きく伸ばすことで、日射遮蔽効果を上げるとともに、都会の喧騒の中で軽快な外観の印象を創出している。
恒久的な緑を享受するため、1Fの暖炉を中心としたリビングダイニングは13mのスパンのSRC梁を掛け、鉄骨ポストで鉛直荷重のみを負担させることで、ワイドビューを確保した開放的な空間を目指した。

information:
竣工年:2015年11月
所在地:東京都
用途:個人住宅
建築面積:192㎡
延床面積:523㎡
階:地上2階 地下1階
構造:RC造一部SRC造

(photograph)
小川重雄

A house located in front of cemetery green. The large eaves protect from sunlight and impress lightweight appearance in bustle of a large city.
To get the green wide view from the living room which has a fireplace in the center on 1st floor, the structure is a 13m span SRC beam and small steel posts to support the vertical load.

information:
year: 2015/11
location: Tokyo, Japan
building type: Private Residence
BA: 192㎡
GFA: 523㎡
floor: 2F/B1F
structure: RC/SRC

(photograph)
Shigeo Ogawa

Y HOUSE

Y邸

November 21st, 2015




“建築と庭”をテーマに六甲山の借景も含め敷地全体を余すところなく使い計画した住宅。
建物により分割された庭はエリアにより異なる趣を持ち、大きなガラス窓と吹抜けにより外部も含め水平、垂直に繋がれた大きな一続きの内部空間に様々な表情を与える。吹抜けに面して広がる小さなコンサートホールはこの住宅のもう1つのテーマとなっている。

information:
竣工年:2015年10月
所在地:兵庫県
用途:個人住宅
建築面積:339㎡
延床面積:564㎡
階:地上2階 地下1階
構造:RC造一部S造

(photograph)
ヴィブラフォト 浅田美浩


A private house commanding a panoramic view of the Rokko mountain range. In this house, the building and the gardens are inseparable from each other. Divided by the building, the gardens have varied characters according to the sizes and the locations. Connected horizontally and vertically through large glass windows and the open atrium, there’s no boundary between the rooms, the gardens and even the scenery far beyond. Small “concert hall” around the atrium is another main feature of this house.

information:
year: 2015/10
location: Hyogo, Japan
building type: Private House
BA: 339㎡
GFA: 564㎡
floor: 2F/B1F
structure: RC/S

(photograph)
ViBRAphoto YOSHIHIRO ASADA

Karuizawa Y Residence

軽井沢Y邸

September 1st, 2015




カラマツとモミジに囲まれた週末住宅。リビングスペースは上階へ持ち上げ、木々の葉や通り抜ける風を間近に共有する。
一方、寝室や浴室を含むプライベートスペースは90度向きを変えて下階の渡り廊下より接続し、樹影を受ける伸びやかな大地に浮かぶ。
豊かな自然に場を挿入し、その環境を存分に享受する住居を目指した。

information:
竣工年:2015年9月
所在地:長野県 北佐久郡
用途:個人住宅
建築面積:282㎡
延床面積:330㎡
階:地上2階
構造:RC造一部S造

press:
リシェス No.25 2018/09/28
I'm home. No.83 2016/09
モダンリビング No.224 2016/01
GOETHE 2017/09
GOETHE 2020/12
LEXUS LS500h/LS500 プロモーション 2020/11

(photograph)
小川重雄


The residence situates among the larch and maple trees. Locating its living space on the upper floor achieves to provide the residents the opportunity to feel close to nature with surrounding foliage and the wind through it. Adjacently the private spaces, including bedrooms and bathrooms, are connected perpendicularly to the lower floor and their volumes float above the spacious ground patterned with the shadows of trees. Placed carefully into such environment with rich nature, the residence is able to fully receive the benefit from it.

information:
year: 2015/9
location: nagano, Japan
building type: Private Residence
BA: 282㎡
GFA: 330㎡
floor: 2F
structure: RC/S

press:
Richesse No.25 2018/09/28
I'm home. No.83 2016/09
MODERN LIVING No.224 2016/01
GOETHE 2017/09
GOETHE 2020/12
LEXUS LS500h/LS500 Promotion 2020/11

(photograph)
Shigeo Ogawa

Avadina Hills Phuket

Avadina Hills Phuket

September 1st, 2015



プーケット西海岸の分譲別荘群開発。40エーカーの広大な敷地に21棟の別荘からなる。
ハイエンドなリゾートプロジェクトが多数進行するプーケットにおいても、大胆な空間構成と、同時に日本の緻密な建設技術に裏打ちされた繊細なディテールデザインに於いて、際立った計画である。

information:
竣工年:2015年8月 ( show villa for previewing )
所在地:タイ国プーケット島
用途:分譲別荘
延床面積:1,782㎡
階:地上2階 地下1階
構造:RC造一部S造

collaboration:
KAJIMA DESIGN
ORIGINAL VISION

awards :
* 14th Thailand Property Awards 2019 (Asia Property Awards)
- Best Luxury Housing Development [ Phuket ]
- Best Housing Development [ Thailand ]

​press :
* "I'm home." No.109 2021/01



Development of private villas on the west coast of Phuket. 21 luxurious villas are spaciously laid out over 40 acres of land.
Among countless high-end resort developments in Phuket, this project will stand out for the boldness and intensity in its space design, along with its delicate and sophisticated details accomplished by reliable construction techniques.

information:
year: 2015/8 ( show villa for previewing )
location: Phuket, Thailand
building type: Villa Development
GFA: 1,782㎡
floor: 2F/B1F
structure: RC/S

collaboration:
KAJIMA DESIGN
ORIGINAL VISION

awards :
* 14th Thailand Property Awards 2019 (Asia Property Awards)
- Best Luxury Housing Development [ Phuket ]
- Best Housing Development [ Thailand ]

​press :
* "I'm home." No.109 2021/01



​普吉岛西海岸的别墅群开发项目。在占地40英亩的场地上规划21栋别墅。
在普吉岛众多的高级度假村项目中,其大胆的空间构成以及日本精细的建设技术所衬托出的细节设计极为突出的亮点。

information :
项目名称 : Avadina Hills Phuket
完工时间 : 2015年8月 (样板别墅) / 所在地 : 泰国普吉岛
类型 : 销售别墅
总建筑面积 : 1782平米
楼层数 : 2层,地下1层 / 结构 : 钢筋混凝土结构 + 钢结构

collaboration :
KAJIMA DESIGN
ORIGINAL VISION

awards :
* 14th Thailand Property Awards 2019 (Asia Property Awards)
- Best Luxury Housing Development [ Phuket ]
- Best Housing Development [ Thailand ]

​press :
* "I'm home." No.109 2021/01



(photograph)
FOTOTECA

Vanke Kunshan Project

万科昆山プロジェクト

March 13th, 2013

上海近郊、上海蟹で有名な陽澄湖の広大な湿地帯に計画された12タイプの別荘群。水辺を敷地の中まで呼び込み、自然界にみられる分岐や伸縮、浮遊、屈折などの生態にインスピレーションを受け、周囲の生態系に溶け込むような建物をめざした。

information:
竣工年: 進行中
所在地: 中国 昆山市
用途: 住宅/集合住宅
建築面積: ---
延床面積: 約70万㎡
階: 住宅:地上2階地下1階/集合住宅:地上4階
構造: RC造一部S造


A second house project featuring 12 design types for the vast wetlands area around Yangcheng Lake, a lake in the suburbs of Shanghai that is famous for its crab.
The designs bring the waterside world inside the site, using techniques inspired by natural processes such as branching, expanding, shrinking, floating, and bending.
A project with buildings that blend into the ecology of the surrounding area.

information:
year: in progress
location: Kunshan, China
building type: Residence/Apartment
BA: ---
GFA: 700,000㎡
floor: Residence:2F/B1F Apartment:4F
structure: RC/S

Oshino House

忍野村の家

March 6th, 2010




正面に富士山を臨み、周囲には手付かずの樹林が残る豊かな環境を享受できるよう計画された別荘。
風景を効果的に切取る開口部、内外連続する木の天井、太陽の光を反射し天井に揺らめく光を映し出す水盤が、外部との一体感を創り出している。

information:
竣工年: 2010年
所在地: 山梨県 南都留郡忍野村
用途: 個人住宅
建築面積: 183㎡
延床面積: 393㎡
階: 地上3階
構造: RC造一部S造

(photograph)
阿野太一

A plan for a country house facing Mt. Fuji and blessed with an environment of untouched forest.
Openings are designed to frame the landscape to maximum effect.
The wooden ceiling continues from inside to outside. Sunlight is reflected from a pool and dances on the ceiling, for a feeling of unity with the outside.

information:
year: 2010
location: Yamanashi, Japan
building type: Private Residence
BA: 183㎡
GFA: 393㎡
floor: 3F
structure: RC/S

(photograph)
Daichi Ano

Minami-Aoyama House 2nd

続・南青山の家

March 6th, 2009




都心に建つ4層の個人住宅。
隣地の広大な緑を借景とし、緑に囲まれた暮らしは都心であることを忘れさせる。
各階に配置されたギャラリー、リビングルーム、ベッドルームなどが吹抜けを介して、立体的かつ連続的につながっている。

information:
竣工年: 2009年
所在地: 東京都 港区
用途: 個人住宅
建築面積: 154 ㎡
延床面積: 498 ㎡
階: 地上3階、地下1階
構造: RC造

(photograph)
SS東京


A four-story residence in the city center.
It proposes a lifestyle surrounded by greenery, even in the city, thanks to the borrowed landscape from the neighboring site.
Vertical continuity is secured through a void that connects the gallery, living room, and bedrooms on the various floors.
information:

year: 2009
location: Tokyo, Japan
building type: Private Residence
BA: 154 sqm
GFA: 498 sqm
floor: 3F/B1F
structure: RC

(photograph)
SS Tokyo

Hayama Guest House

葉山のゲストハウス

March 6th, 2009




海に直接面する稀有なロケーションにあって、緩やかな段差、内外連続する仕上げ、テラスまで覆う大屋根という要素が空間の境界を曖昧にし、その豊かな外部環境を内部まで引き込でいる。
建物は存在感のある石壁と軽快な木の表現により対比的に構成されている。

information:
竣工年: 2009年
所在地: 神奈川県 三浦郡葉山町
用途: ゲストハウス
建築面積: 504㎡
延床面積: 738㎡
階: 地上2階、地下1階
構造: RC造一部S造

media:
新建築 2009/10
GOETHE 2019/12

(photograph)
吉村行雄写真事務所


For an extraordinary location facing the sea, the design proposes gentle differences in height and continuity between interior and exterior, with a large roof that extends to cover the terrace.
This blurs the boundary between inside and outside and brings the rich external environment into the interior.
The building is characterized by the contrast between light wood and stone with a strong sense of presence.

information:
year: 2009
location: Kanagawa, Japan
building type: Guest House
BA: 504㎡
GFA: 738㎡
floor: 2F/B1F
structure: RC/S

media:
SHINKENCHIKU 2009/10
GOETHE 2019/12

(photograph)
Yoshimura Yukio Photography Office

Minami-Aoyama House

南青山の家

March 6th, 2005




4フロアを積層した都市型個人住宅。
道路側はセラミックルーバーでプライバシーを確保しながら自然光や通風などを導き入れている。
一方緑が拡がる隣地側に対してはガラスの開口部を大きく設けて隣地の緑を積極的に取込んでいる。

information:
竣工年: 2005年
所在地: 東京都 港区
用途: 個人住宅
建築面積: 104㎡
延床面積: 389㎡
階: 地上3階、地下1階
構造: RC造

(photograph)
SS東京


An urban residence with a stacked four-floor configuration.
Privacy on the road side is secured by ceramic louvers, while admitting light and air.
But openings toward the greenery on the neighboring side are wide and glazed to bring the greenery into the interior.

information:
year: 2005
location: Tokyo, Japan
building type: Private Residence
BA: 104㎡
GFA: 389㎡
floor: 3F/B1F
structure: RC

(photograph)
SS Tokyo

Shirakura Residence

神宮前の家(白倉邸)

March 6th, 1982




information:
竣工年: 1982年
所在地: 東京都 渋谷区
用途: 個人住宅
延床面積: 373㎡
階: 地上2階、地下1階
構造: RC造

award:
昭和59年度 第41回 日本芸術院賞

(photograph)
A.D.A. EDITA Tokyo 二川幸夫


information:
year: 1982
location: Tokyo, Japan
building type: Private Residence
BA: -
GFA: 373㎡
floor: 2F/B1F
structure: RC

award:
41st Japan Art Academy Award 1985

(photograph)
A.D.A EDITA Tokyo Yukio Futagawa




Yaoi Residence

矢追秀順邸(続・正面のない家)

March 6th, 1979

敷地周囲の状況からコートハウス形式とした診療所+2世代住宅。
RC造2階建とすることで、それ以前の木造平屋のコートハウスで展開していた水平方向の空間的融合を、立体的な内外空間の関係に発展させた。

information:
竣工年: 1979年
所在地: 大阪府 池田市
用途: 個人住宅/診療所
建築面積: 226㎡
延床面積: 349㎡
階: 地上2階
構造: RC造

(photograph)
新建築社写真部:1,3 / 不詳 :2



Responding to conditions around the site, a court house plan was adopted for a clinic and two-generation family residence.
The two-story reinforced concrete structure incorporates the horizontal court house plan of the one-story wooden house that formerly stood on the site, and develops it in the vertical direction in the interior and exterior.

information:
year: 1979
location: Osaka, Japan
building type: Private Residence/Clinic
BA: 226 sqm
GFA: 349 sqm
floor: 2F
structure: RC

(photograph)
Shinkenchiku-sha Photo Department:1,3 / Unknown :2