information / インフォメーション

company pfofile / 会社概要

Blog / ブログ

works / ワークス

welfare/religion

Special Nursing Home SHIMACHOU HANANOSATO

特別養護老人ホーム 島町花の郷

August 21st, 2017

concept:

さいたま市内の住宅地に建つ定員144名の特別養護老人ホーム。バルコニーの斜め軒天と横格子手摺を建物四周に回すことで、どの方角から見ても表裏が無く認識しやすいこの街のランドマークとなるような外観デザインとした。1階の地域交流スペースは様々なイベントが出来るよう障子で自由に仕切れるフレキシブルな空間とした。2~4階は入居者の居住空間があり、天井高さに変化をつけて住宅のスケール感に近づけることで、介護士の働きやすい環境を整えながらも親しみやすい居住空間を目指した。内装には事業主の故郷である高知県の木材を天井や手摺で多用し、上品でありながらも木の香りがする親しみやすい空間とした。

information:

竣工年:2017年2月
所在地:埼玉県さいたま市
用途:特別養護老人ホーム
建築面積:1647.51㎡
延床面積:6198.86㎡
階:地上4階
構造:S造

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所

concept:

This building is a special nursing home with a capacity of 144 people located in residential areas in Saitama. By turning the diagonal ceiling of the balcony and the horizontal grid handrail all around the building, we designed the appearance to be the landmark of this city which is easy to recognize without any obverse side looking from any direction. The space on the1st floor where local residents can also use corresponded to make various events possible by making it a flexible space that can be freely partitioned by "SHOJI". The 2nd to 4th floors are living space. We changed the height of the ceiling variously in order to bring it closer to the scale feeling of the house. We aimed for a familiar living space while setting up an easy-to-work environment for caregivers. We used a lot of wood from KOCHI prefecture, the hometown of client, on the ceiling and handrails. We made a familiar space that is elegant and still smells of wood.

information:

year: 2017/2
location: Saitama, Japan
building type: Special Nursing Home
BA: 1647.51㎡
GFA: 6198.86㎡
floor: 4F
structure: S

(photograph)
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

Arimanomori Cosmos Nursery School

有馬の杜コスモス保育園

March 1st, 2015

concept:

閑静な住宅街の中に建つ保育園。園児が外でのびのびと遊べ、安全を確保しながらも街に開かれる保育園を目指した。
園庭側の大開口により保育室と園庭やテラスとの連続感を確保し、屋上テラスは園児の姿が街からよく見えるように道路側に配置した。
室内には事業主の故郷の高知県の木材を床や腰壁などに多用し、木の温もりを感じる空間とした。

information:

竣工年:2015年3月
所在地:神奈川県 川崎市
用途:保育所
建築面積:471.25㎡
延床面積:657.97㎡
階:地上2階
構造:木造

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所

concept:

It is a nursery school in a quiet residential area. We made good environment that children play outside very well while ensuring the security. The children’s rooms have a big window and continue smoothly with a garden and terrace. The people who walk the town can see the children playing on a terrace of the second floor. Such as the floor and the spandrel wall, we use Tosa wood at the point that children can touch.This nursery school has the warmth of the wood.

information:

year: 2015/3
location: Kanagawa, Japan
building type: Nursery School
BA: 471.25㎡
GFA: 657.97㎡
floor: 2F
structure: Wood

(photograph)
Kawasumi Kobayashi Kenji Photograph Office

Fujisawa Clinic

藤沢の診療所

June 1st, 2013

concept:

某企業の生産施設内診療所である。
防災拠点として質実剛健な佇まいを目指し、壁式RC造の頑強な建物とした。
外観は“壁”と“屋根”のシンプルな構成である。
建物をL型に囲う高さ1.9mの壁が、壁外からの視線を制御し、ハイサイドライトから光のみ取り入れる。
同時に壁内には、落ち着いた中庭を創出した。
昨今、医療施設へのメンタルケアニーズの高まりに対し、木、光や視線の操作による居心地の良さを追求した。

information:

竣工年: 2013年
所在地: 神奈川県 藤沢市
用途: 診療所
建築面積: 515㎡
延床面積: 479㎡
階: 地上1階
構造: RC造

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所



concept:

A clinic located inside of the production facility of a certain company.
The appearance is a simple composition of “walls” and “roof”, and substantial building of the wall-type RC structures with the aim of disaster prevention facilities that shapes simplicity and fortitude.
The L-shaped wall of 1.9m height is to control the line of sight from the outside, and take in only the natural light from the high-side.
On the other hand, we created a calmed courtyard on the inner side of the wall.
Nowadays, to the increasing demand of mental care to medical facilities, we investigated the coziness by controlling the line of sight, natural light, and the wood materials.

information:

year: 2013
location: Kanagawa, Japan
building type: Clinic
BA: 515㎡
GFA: 479㎡
floor: 1F
structure: RC

(photograph)
Kawasumi Kenji Kobayashi Photo Office

Hurue Central Cemetery

古江中央霊園

December 1st, 2008

concept:

広島市内西部の小高い丘の上に立地する霊園。
園内の施設として、鐘楼、本堂、護摩堂、庫裡、管理棟を計画した。
屋外に大きな水盤を設け、鐘楼を中心としたシンメトリーな外構計画とし、霊園そのものが宗教施設としての象徴性を備えた空間となることを意図した。

information:

竣工年: 2008年
所在地: 広島県 広島市
用途: 宗教施設/霊園
建築面積: 2,404㎡
延床面積: 3,058㎡
階: 地上2階
構造: RC造+S造

(photograph)
建築写真 ブレッソン



concept:

A cemetery on a small hill in the western part of the city of Hiroshima.
It contains a bell tower, the main hall, a fire ritual hall, a monks residence, and an administrative building.
There is a large water basin outside.
The symmetrical layout, centered on the bell tower, symbolized the religious significance of the cemetery as a sacred space.

information:

year: 2008
location: Hiroshima, Japan
building type: Religious Facilities
BA: 2,404㎡
GFA: 3,058㎡
floor: 2F
structure: RC+S

(photograph)
Architectural Photo Bresson

Ichikawa Child Guidance Center of Chiba Prefecture

千葉県市川児童相談所

March 6th, 2004

concept:

本施設は、複雑化し多様化する児童問題に対応出来るこれからの児童相談所の一指針となることを目指した。
「安心」「プライバシー」「癒し」を設計のテーマとし、中庭形式や開口部ルーバー等の採用により周辺環境との調和も図った。

information:

竣工年: 2004年
所在地: 千葉県 市川市
用途: 児童相談所
建築面積: 1,220㎡
延床面積: 2,298㎡
階: 地上3階
構造: RC造+S造

award:

指名プロポーザル(入選2002.2)

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所



concept:

This facility aims to become a model for the child guidance centers of the future, responding to the increasingly diverse and complex issues faced by children.
The themes of the design were “Reassurance”, “Privacy”, and “Healing”.
Harmony with the surrounding environment were secured through features such as the inner courtyard plan and the use of louvers over openings.

information:

year: 2004
location: Chiba, Japan
building type: Child Consultation Center
BA: 1,220㎡
GFA: 2,298㎡
floor: 3F
structure: RC+S

(photograph)
Kawasumi Kenji Kobayashi Photo Office

Saitama Prefecture ChichibuSchool for the Disabled

埼玉県立秩父養護学校

March 6th, 2000

concept:

既存の知的障害養護学校を肢体不自由校併設のため一部解体し、新たに管理棟・知的障害教室棟・肢体不自由教室棟などを増築。
これにより、施設全体の空間の再構築と全体の視覚化を行った。

information:

竣工年: 2000年
所在地: 埼玉県 秩父市
用途: 養護学校
建築面積: 5,870㎡
延床面積: 8,590㎡
階: 地上2階、地下1階
構造: RC造

(photograph)
SS東京



concept:

An existing school for the mentally disadvantaged was partially demolished to add facilities for the physically disadvantaged, and new buildings were added for administration, mentally disadvantaged classrooms, and physically disadvantaged classrooms.
The renovation spatially reconfigured the facility as a whole and made it visually more comprehensible.

information:

year: 2000
location: Saitama, Japan
building type: School for Handicapped Children
BA: 5,870㎡
GFA: 8,590㎡
floor: 2F/B1F
structure: RC

(photograph)
SS Tokyo

Kimizu City Health Welfare Centre, Fureai Hall

君津市保健福祉センター ふれあい館

March 6th, 1999

concept:

建築をひな壇型断面とし、各階に奥行き6mのテラスを設け、そのまま段差なしで地上への避難を可能にしている。
テラス側の開口部には全面に電動の可動ルーバーが設けられ、太陽高度に合わせルーバーを折りたたんで庇状にして日射を制御することができる。

information:

竣工年: 1999年
所在地: 千葉県 君津市
用途: 保健福祉センター
建築面積: 2,234㎡
延床面積: 4,531㎡
階: 地上3階
構造: SRC造

award:

空間デザインコンペ銀賞(2000)
千葉県建築文化賞(2000)

(photograph)
アーキフォト 北嶋俊治



concept:

The sectional profile of the building is stair shaped, allowing a 6m terrace on each step, and also allowing emergency evacuation with no height difference from the ground.
Electrically powered louvers are installed on all openings to the terraces, allowing the louvers to be folded according to the position of the sun to control incident sunlight.

information:

year: 1999
location: Chiba, Japan
building type: Welfare Facilities
BA: 2,234㎡
GFA: 4,531㎡
floor: 3F
structure: SRC

award:

Space Design Competition, Second Prize(2000)
Chiba Architecture and Culture Award(2000)

(photograph)
Archi Photo Toshiharu Kitajima

St.Francis Xavier Memorial Church, The Cathedral of Kagoshima

鹿児島カテドラル ザビエル記念聖堂

March 6th, 1999

concept:

ザビエル渡航450年記念のコンペで我々の案が選定された。
これまでの景観を継承しつつ、現代の新しい聖堂建築を提案した。
宗教的象徴性を色彩(ステンドグラス)におき、刻々と移り変わる色彩の変化が自然と神からの人びとへの語りかけになればとの思いを込めた。

information:

竣工年: 1999年
所在地: 鹿児島県 鹿児島市
用途: 教会
建築面積: 726㎡
延床面積: 1,329㎡
階: 地上3階
構造: RC造+S造一部SRC造

(photograph)
アイオイプロフォート



concept:

A church commemorating the 450th anniversary of the arrival of St.
Francis Xavier in Japan, built according to the winning proposal in an invited competition.
While inheriting the historical profile, the proposal envisaged a new kind of sacred architecture for the present day.
The religious meaning of the colors (stained glass) is seen as a message from nature and God, with the ever changing colors speaking to us.

information:

year: 1999
location: Kagoshima, Japan
building type: Church
BA: 726㎡
GFA: 1,329㎡
floor: 3F
structure: RC+S/SRC

(photograph)
Aioi Pro Photo

St. Ignatius Church

聖イグナチオ教会

March 6th, 1999

concept:

木造教会堂建替えの指名設計競技にて選定された。
現行ミサに適合する最大1000人規模のミサができる大聖堂、旧聖堂のステンドガラスを象徴的に残した中聖堂、日本人が祈れる空間を和のデザインに求めた小聖堂、地下聖堂、信徒会館で構成され、敷地の緑や空に開く配置計画となっている。

information:

竣工年: 1999年
所在地: 東京都 千代田区
用途: 教会
建築面積: 6,061㎡
延床面積: 7,333㎡
階: 地上4階、地下1階
構造: RC造一部S造

award:

建築業協会賞(2001)

(photograph)
新建築社写真部:1/SS東京:2-6



concept:

Reconstruction of a previous wooden church, according to the winning proposal in an invited competition.
Chapels include the large Main Chapel, which accommodates about 1,000 worshippers for Mass, a smaller chapel with a stained glass window from the original church, a chapel with a Japanese design for Japanese worshippers, and a Crypt below the Main Chapel.
There is also a parishioners’ building. The buildings are open to the sky and greenery of the site.

information:

year: 1999
location: Tokyo, Japan
building type: Church
BA: 6,061㎡
GFA: 7,333㎡
floor:4F/B1F
structure: RC/S

award:

Building Contractors Society Prize(2001)

(photograph)
Shinkentiku-sha Photo Department:1/SS Tokyo:2-6

Okayama Southern Institute of Health

岡山南部健康づくりセンター

February 1st, 1997

concept:

この施設は、岡山県の「クリエイティブTOWN岡山」プロジェクトの一つで、県民の健康維持の指導を行うと共にその処方に関する各種研究も行っている。
隣接する県立総合社会福祉センターの広い敷地の自然環境との連続性を重視した計画となっている。

information:

竣工年: 1997年
所在地: 岡山県 岡山市
用途: 健康増進施設
建築面積: 5,652㎡
延床面積: 12,554㎡
階: 地上4階、地下1階
構造: SRC造+S造+RC造

(photograph)
西日本写房:4,6/新建築社写真部:1,2,3,5



concept:

This facility is part of the Okayama Prefecture “Creative Town Okayama” project.
In addition to providing instruction to preserve the health of citizens, it also performs related research.
The design emphasizes continuity in the natural environment that is shared with the extensive site of the neighboring prefectural welfare center.

information:

year: 1997
location: Okayama, Japan
building type: Health Care Facilities
BA: 5,652㎡
GFA: 12,554㎡
floor: 4F/B1F
structure: SRC+S+RC

(photograph)
West Japan Photo:4,6
Shinkenchiku-sha Photo Department:1,2,3,5