information / インフォメーション

company pfofile / 会社概要

Blog / ブログ

works / ワークス

commercial

KYODO CORTY

経堂コルティ

February 28th, 2011

concept:

小田急の商業施設“コルティ”の成城に次ぐ二作目。
「経堂駅」前にあったスーパーマーケットの建替えとして計画された。
成城と同様に自然・街・駅・商業の融合した心地よい都市建築を求め、ここでは避難階段を積極的に空間化している。

information:

竣工年: 2011年
所在地: 東京都 世田谷区
用途: 商業施設(駅前ビル)
建築面積: 5,433㎡
延床面積: 15,650㎡
階: 地上4階
構造: S造

collaboration:

小田急建設

(photograph)
クドウフォト



concept:

The second building in the CORTY group of commercial facilities for the Odakyu railway line, following on the facility for Seijogakuen-mae Station.
It was planned as a replacement for the supermarket that formerly occupied in front of the Kyodo Station.
Like the Seijo facility, it proposes an attractive blend of nature, town, station, and retail.
The emergency stairs are approached as an element that adds spatial value.

information:

year: 2011
location: Tokyo, Japan
building type: Commercial Facilities
BA: 5,433㎡
GFA: 15,650㎡
floor: 4F
structure:S

collaboration:

Daiwa Odakyu Construction

(photograph)
Kudou Photo

Marugame Dome

丸亀町壱番街ドーム

February 28th, 2007

concept:

高松市の中心地、420年の歴史を持つ商店街の再生事業のシンボルとなるドーム。
アーケード街の交差点に建ち、ガラスドームのもつ透明感を最大限引き出し、足元の再開発ビルとも一体感もつようデザインした。

information:

竣工年: 2007年
所在地: 香川県 高松市
用途: アーケード
建築面積: 685㎡
延床面積: ---
階: 地上1階
構造: S造

award:

香川建築士会表彰作品優秀賞(2007)
日経優秀製品・サービス賞(2007)

collaboration:

共同設計・企画:まちづくりカンパニーシープネットワーク

(photograph)
ナトリ光房



concept:

A symbolic glass dome for a retail district renewal project.
Located at the center of Takamatsu City, the district has a history of 420 years.
Designed to maximize the effect of the transparent glass, the dome stands at the intersection of the arcade and forms an integral part of the redeveloped intersection building.

information:

year: 2007
location: Kagawa, Japan
building type: Arcade
BA: 685㎡
GFA: ---
floor: 1F
structure:S

award:

Kagawa Architects & Building Engineers Associations Aeard, Excellent Award(2007)
Nikkei Excellent Product and Service Award(2007)

collaboration:

Seep Network Company

(photograph)
Natori Kobou

Nagoya Terminal Building of Kintetsu Electrical Railway

名古屋近鉄ターミナルビル

February 28th, 2007

concept:

名古屋駅前周辺の再開発に合わせて1966年竣工の駅ビルを改装。
当初からのダブルスキンを利用して照明とサインを組み込み、ファサードを一新した。

information:

竣工年: 1966/2007年
所在地: 愛知県 名古屋市
用途: 駅コンコース/駐車場/店舗
建築面積: 1,590㎡
延床面積: 20,126㎡
階: 地上10階、地下3階、棟屋3階
構造: SRC造+S造

(photograph)
アーキフォトKATO



concept:

Renovation of a terminal building completed in 1966, in conjunction with redevelopment of the area around Nagoya Station.
The facade was renovated, incorporating lighting and signage while using the original double skin.

information:

year: 1966/2007
location: Aichi, Japan
building type: Station Concourse/Parking/Shop
BA: 1,590㎡
GFA: 20,126㎡
floor: 10F/B3F Penthouse3F
structure: SRC+S

(photograph)
Archi Photo KATO

SEIJO CORTY

成城コルティ

February 28th, 2006

concept:

小田急線連続立体交差事業によって地下化された「成城学園前駅」の上部に計画された商業施設。
自然・街・駅・商業が融合した心地よい都市建築のあり方を模索した。
施設名称“CORTY=街の中庭”はそんなコンセプトからきている。

information:

竣工年: 2006年
所在地: 東京都 世田谷区
用途: 商業施設(駅ビル)
建築面積: 7,951㎡
延床面積: 16,942㎡
階: 地上4階、地下1階
構造: S造一部RC造

award:

照明学会照明普及賞(2006)

collaboration:

小田急建設

(photograph)
SS東京



concept:

As part of the multi-level junction project of the Odakyu railway line, the boarding platforms of the Seijogakuen-mae Station were moved underground.
SEIJO CORTY is a commercial facility located above the underground station.
It is an attractive blend of nature, town, station, and retail that proposes a new model for urban architecture.
The name of the facility, CORTY, is a reference to a courtyard in the city.

information:

year: 2006
location: Tokyo, Japan
building type: Commercial Facilities
BA: 7,951㎡
GFA: 16,942㎡
floor: 4F/B1F
structure: S/RC

award:

Lighting Installation Award(2006)

collaboration:

Daiwa Odakyu Construction

(photograph)
SS Tokyo

Alice Villa Resort

アリスヴィラリゾート

February 28th, 2005

concept:

横須賀市秋谷の西海岸に向いた斜面に建つ飲食施設。
斜面に沿って各階をセットバックすることで、テラスと一体になった内部空間をつくっている。
また敷地内には別棟のチャペルもあり、ゆったりとした外部階段で繋いでいる。

information:

竣工年: 2005年
所在地: 神奈川県 横須賀市
用途: 飲食店舗
建築面積: 964㎡
延床面積: 1,825㎡
階: 地上2階、地下1階
構造: RC造

(photograph)
ナカサアンドパートナーズ



concept:

A restaurant on a sloping site facing the Sagami Bay shore on the west side of the Akiya district in Yokosuka City.
Each floor is set back according to the slope, allowing the creation of interior spaces that continue smoothly onto terraces.
There is a separate chapel on the same site, linked by gradual external stairs.

information:

year: 2005
location: Kanagawa, Japan
building type: Restaurant
BA: 964㎡
GFA: 1,825㎡
floor: 2F/B1F
structure:RC

(photograph)
Nacasa & Partners

Hasegawa, Ginza store

はせがわ銀座本店

February 28th, 2002

concept:

仏壇の販売を通じて日本の伝統美術を継承し世界に発信するという施主の意向を受け、銀座にふさわしい気品と落ち着きのある空間表現、伝統技法の現代的表現をデザインテーマとした。
重層させた金糸のタペストリ-が、黄金のファサードをつくっている。

information:

竣工年: 2002年
所在地: 東京都中央区
用途: ショールーム
建築面積: ---
延床面積: 425㎡
階: 1,2,6階/ファサード1,2階
構造:---

award:

SDA賞準優勝賞

(photograph)
商店建築社 鈴木光



concept:

A store for a Buddhist altars, responding to the wish of the client to inherit a Japanese traditional art and disseminate it to the world.
In keeping with its location in the Ginza district of Tokyo, the spatial expression is calm and elegant, with traditional techniques expressed through modern design.
A tapestry of multi-layered gold threads creates a gold facade.

information:

year: 2002
location: Tokyo, Japan
building type: Showroom
BA: ---
GFA: 425㎡
floor: 1,2,6F
structure:---

award:

SDA Award

(photograph)
Shotenkentiku-sha Hikaru Suzuki

JR Central Towers

JRセントラルタワーズ

February 28th, 1999

concept:

東海道新幹線を軸とした国内経済活動の中枢を担うJR東海の本拠地JR名古屋駅に建つ超高層複合施設。
駅施設、百貨店等からなる基壇部の上に、ホテル、オフィスの二つのタワーがそびえる。
21世紀の名古屋を象徴するランドマークとなるよう計画した。

information:

竣工年: 1999年
所在地: 愛知県名古屋市
用途: 駅/百貨店/ホテル/事務所/駐車場
建築面積: 18,220㎡
延床面積: 410,000㎡
階: RC造+S造
構造: 地上54階、地下3階

award:

建築業協会賞(2002)
中部建築賞
名古屋市都市景観賞
愛知まちなみ建築賞
グッドデザイン賞
鉄道建築協会賞特別賞
照明普及賞

collaboration:

KPF
JR東海
大成建設

(photograph)
川澄・小林建築写真事務所:1-4/センターフォト:5-7



concept:

An ultra-high-rise mixed-use building at Nagoya Station, home base of the Japan Railway Tokai Shinkansen high-speed lines and other rail lines serving the core areas of Japan’s domestic economy.
At the base of the building are station facilities, a department store, and other services. Rising above are two towers containing a hotel and offices.
The facility is a landmark in 21st-century Nagoya.

information:

year: 1999
location: Aichi, Japan
building type: Station/Department Store/Hotel/Office/Parking
BA: 18,220㎡
GFA: 410,000㎡
floor: 54F/B3F
structure:RC+S

award:

Building Contractors Society Prize(2002)
Chubu Architectural Award
Nagoya Urban Landscape Award
Aichi Urban Design Architecture Award
Good Design Award
Association of Railway Architects Award, Special Prize
Lighting Installation Award

collaboration:

Kohn Pedersen Fox Associates
Central Japan Railway Company(JR Central)
Taisei Corporation

(photograph)
Kawasumi Kenji Kobayashi Photo Office:1-4/Center Photo:5-7

Odakyu Southern Tower / Shinjuku Southern Terrace

小田急サザンタワー・新宿サザンテラス

February 28th, 1998

concept:

小田急デパート-モザイク坂-小田急新宿ミロード-新宿サザンテラス-小田急サザンタワーと連なる施設郡は1973年に提案を行った「大通り構想」に基づくものである。
最南端に位置する小田急サザンタワーは、低層部が店舗、中層部が事務所、高層部がホテルである超高層建築。
新宿サザンテラスは小田 急線の上部に構築された人工地盤上に店舗などを配し、新宿駅南口に大きな人々の流れを生んでいる。

information:

竣工年・月: 1998年
所在地: 東京都 渋谷区
用途: ホテル/店舗/駐車場
建築面積: 3,773㎡
延床面積: 79,561㎡
階: 地上36階、地下4階
構造: SRC造+S造+RC造

award:

建築業協会賞特別賞(1999)
都市景観大賞

collaboration:

大成建設
小田急建設

(photograph)
不詳


concept:

The series of facilities from the Odakyu Department Store through Mosaic Street, Odakyu Shinjuku Mylord, Shinjuku Southern Terrace and Odakyu Southern Tower was planned in the 1973 “Boulevard Concept”.
Odakyu Southern Tower is located at the southern edge of this concept.
It is an ultra-high-rise building with the low-rise section housing retail, the middle section offices, and the upper section a hotel.
Shinjuku Southern Terrace is a artificial ground over the Odakyu railway lines and houses retail and other functions.
It has created a large stream of pedestrian traffic from the southern exit of Shinjuku Station.

information:

year: 1998
location: Tokyo, Japan
building type: Hotel/Shop/Parking
BA: 3,773㎡
GFA: 79,561㎡
floor: 36F/B4F
structure:SRC+S+RC

award:

Building Contractors Society Prize, Special Prize(1999)
Urban Landscape, Grand Prize

collaboration:

Taisei Corporation
Daiwa Odakyu Construction

(photograph)
Sutudio Sawada:1,2,5/SS Tokyo:4/Unknown:3

the Mall Kokura

ザ・モール小倉

February 28th, 1995

concept:

ローコスト・ローオペレーショナルをコンセプトに、南国の地域性を重視した2層のインナーモールである。
夏の暑い日差しを避け、モールに適正な大きさのトップライトを設けることによって親密な空間をつくっている。

information:

竣工年: 1995年
所在地: 福岡県 北九州市
用途: 商業施設/多目的ホール/ボーリング場/アミューズメント/銀行/駐車場
建築面積: ---
延床面積: 81,130㎡
階: 地上4階、地下1階
構造: RC造

(photograph)
SS九州



concept:

A two-level mall designed to match the regional characteristics of the southern island of Kyushu, according to the concept of low-cost operation.
The roof shields the space from the hot sun of summer, while appropriately designed toplights create an intimate atmosphere.

information:

year: 1995
location: Fukuoka, Japan
building type: Commercial Facilities/Multi-purpose Hall/Amusement Facilities/Bank/Parking
BA: ---
GFA: 81,130㎡
floor: 4F/B1F
structure:RC

(photograph)
SS Kyushu

Tsukuba MOG

Tsukuba MOG

February 28th, 1993

concept:

MOGは筑波研究学園都市中心部の立体駐車場とペデストリアンデッキ間の12mx100mという細長い敷地に計画された商業施設である。
壁面の細分化によりヒューマンな街路空間を目指すとともに、都市的なスケール感を大屋根で表現している。

information:

竣工年: 1993年
所在地: 茨城県 つくば市
用途: 店舗/事務所/広場
建築面積: 1,142㎡
延床面積: 4,079㎡
階: 地上4階、地下1階
構造: RC造+SRC造+S造

award:

商環境デザイン賞奨励賞

(photograph)
アーキフォト 北嶋俊治



concept:

MOG is a shopping mall on a long, narrow site (12m x 100m) between a parking garage and a pedestrian deck at the center of Tsukuba Science City.
Human-scale street space was provided by dividing the walls, while the large roof express the scale of the city.

information:

year: 1993
location: Ibaraki, Japan
building type: Shop/Office/Plaza
BA: 1,142㎡
GFA: 4,079㎡
floor: 4F/B1F
structure:RC+SRC+S

award:

JCD Design Award, Encouragement Prize

(photograph)
Archi Photo Toshiharu Kitajima