information / インフォメーション

company pfofile / 会社概要

Blog / ブログ

works / ワークス

education

Arimanomori Cosmos Nursery School

有馬の杜コスモス保育園

March 1st, 2015

concept:

閑静な住宅街の中に建つ保育園。園児が外でのびのびと遊べ、安全を確保しながらも街に開かれる保育園を目指した。
園庭側の大開口により保育室と園庭やテラスとの連続感を確保し、屋上テラスは園児の姿が街からよく見えるように道路側に配置した。
室内には事業主の故郷の高知県の木材を床や腰壁などに多用し、木の温もりを感じる空間とした。

information:

竣工年:2015年3月
所在地:神奈川県 川崎市
用途:保育所
建築面積:471.25㎡
延床面積:657.97㎡
階:地上2階
構造:木造

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所

concept:

It is a nursery school in a quiet residential area. We made good environment that children play outside very well while ensuring the security. The children’s rooms have a big window and continue smoothly with a garden and terrace. The people who walk the town can see the children playing on a terrace of the second floor. Such as the floor and the spandrel wall, we use Tosa wood at the point that children can touch.This nursery school has the warmth of the wood.

information:

year: 2015/3
location: Kanagawa, Japan
building type: Nursery School
BA: 471.25㎡
GFA: 657.97㎡
floor: 2F
structure: Wood

(photograph)
Kawasumi Kobayashi Kenji Photograph Office

Isuzu Motors Manufacturing Service Training Center

いすゞ自動車ものづくりサービストレーニングセンター

December 1st, 2014

concept:

いすゞ自動車の自社工場隣接地に設けた、教育・研修の拠点施設。
実地訓練を主体とした「実習棟」と、座講を行う「教育厚生棟」の2棟を繋いだ構成。
様々な内部空間に対して求められる開口部を、機能と周辺環境に合わせて高さを変え、水平連続窓の形式で四周に廻し、2棟を外観上統合させている。
実習場は2層吹抜とし、イベント時等には観覧スペースとしての使い方も想定した2階通路を開放的な構成で組み込んだ。
教育厚生棟1階は、設備機器のレイアウトとリンクしたストライプパターンを天井全体に通し、エントランスホール・受付・ラウンジが一体感を持った開放的な空間となるようにデザインした。

information:

竣工年:2014年12月
所在地:神奈川県 藤沢市
用途:研修施設
建築面積:4,243㎡
延床面積:11,546㎡
階:地上4階
構造:SRC造一部RC造/S造

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所

concept:

-

information:

year: 2014/12
location: Kanagawa, Japan
building type: Training Facilities
BA: 4,243㎡
GFA: 11,546㎡
floor: 4F
structure: S/RC/SRC

(photograph)
Kawasumi Kenji Kobayashi Photo Office

Nakano Campus Building No.2, Tokyo Polytechnic University

東京工芸大学中野キャンパス2号館

March 1st, 2014

concept:

住宅密集地に建つ大学校舎。エントランス部には近隣に開かれたゲートとして、上部を緑化した大きな庇を設けた。その下に置かれたガラス張りのメディアラウンジは、大学の活動を見せるショーケースとして機能する。地下1 階に設けた、中庭と一体となった「プレイス」は、学生が食事、展示、創作活動などの様々な活動に利用できる空間である。

information:

竣工年:2014年3月
所在地:東京都 中野区
用途:大学
建築面積:992.37㎡
延床面積:3,622㎡
階:地上4階、地下1階
構造:S/RC/SRC造

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所

concept:

A university located in a densely-built residential area. Large eaves covered with greenery at the entrance is provided as an open gate to the neighborhood, and the glazed Media Lounge under the eaves behaves as a "show case" of university's activity. The "Place", integrated with the Court Yard, on the basement floor is a space which prepared for the various student activities such like dining, exhibitions, and creations.

information:

year: 2014/3
location: Tokyo, Japan
building type: University
BA: 992.37㎡
GFA: 3,622㎡
floor: 4F/B1F
structure: S/RC/SRC

(photograph)
Kawasumi Kenji Kobayashi Photo Office

Shohei Junior and Senior High School

学校法人昌平学園 昌平中学校・高等学校

February 28th, 2011

concept:

既存の中学校・高校の敷地の一部に新校舎を計画。
教室棟と体育館をV字に配置し、囲われた中庭がグラウンドに連続する構成。
また、外構は、既存校舎周りも含めた3つの庭を、連続するストライプの舗装パターンで再構成し、学校全体としての一体感を生んでいる。

information:

竣工年: 2011年
所在地: 埼玉県 北葛飾郡 杉戸町
用途: 中学校/高等学校
建築面積: :2,138㎡
延床面積: 3,725㎡
階: 地上4階
構造: S造+RC造

(photograph)
ナカサアンドパートナーズ



concept:

An addition of new buildings on the existing site of a junior and senior high school.
Classrooms and a gymnasium were arranged in a V configuration, creating a courtyard between them that continues onto the main school ground.
Courtyards, including three around existing buildings, were reconfigured with a striped paving pattern to create a continuous, unified feeling throughout the school.

information:

year:2011
location: Saitama, Japan
building type: Junior High School/High School
BA: 2,138㎡
GFA: 3,725㎡
floor: 4F
structure:S+RC

(photograph)
Nacasa & Partners

Nakano Campus Building No.3, Tokyo Plytechnic Univercity

東京工芸大学中野キャンパス3号館

February 28th, 2011

concept:

都心の狭小地に立地する大学のため、日影規制や斜線制限で生まれるセットバック部を共用空間として立体的に構成する「都市型立体キャンパス」を提案。
外装には、ひねり加工をしたアルミルーバーにより、熱環境負荷の低減と、隣地への視線の制御を行っている。

information:

竣工年: 2011年
所在地: 東京都 中野区
用途: 大学
建築面積: 1,532㎡
延床面積: 5,815㎡
階: 地上5階、地下1階
構造: S造一部SRC造

award:

グッドデザイン賞2011

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所



concept:

The university is located on a circumscribed site in the city center.
While complying with sunlight and slope regulations, the proposal for a “three-dimensional urban campus” utilizes the required setbacks as common space.
The exterior cladding of aluminum louvers with twist processing reduces the thermal environmental load and controls the line of sight to adjacent properties.

information:

year: 2011
location: Tokyo, Japan
building type: University
BA: 1,532㎡
GFA: 5,815㎡
floor: 5F/B1F
structure:S/SRC

award:

Good Design Award2011

(photograph)
Kawasumi Kenji Kobayashi Photo Office

Osaka University Hall

大阪大学会館改修

February 28th, 2011

concept:

大阪大学のシンボルとなる、旧制浪速高校時代のイ号館(1928年竣工)を大学創立80周年記念として保存・再生。
講堂は創建当初の意匠を再現しながら光天井に改修し、明るく機能的な空間として再生した。
登録有形文化財(2004年)

information:

竣工年: 2011年
所在地: 大阪府 豊中市
用途: 大学施設
建築面積: ---
延床面積: 4,352㎡
階: 地上5階
構造: RC造

award:

BELCA賞ベストリフォーム部門

(photograph)
大阪大学:1-3/ヤマギワ:4



concept:

The hall was originally constructed in 1928 as the main hall of Naniwa Senior High School, the predecessor of Osaka University.
In commemoration of the 80th anniversary of the founding of the university, this symbolic building was preserved and restored.
While recreating the original design of the lecture hall, the ceiling was renewed to add top lighting for a bright and functional space.
Registered tangible cultural property (2004).

information:

year: 2011
location: Osaka, Japan
building type: University
BA: ---
GFA: 4,352㎡
floor: 5F
structure:RC

award:

Building and Equipment Long-life Cycle Association Award, Best Revovation

(photograph)
Osaka University:1,2,3/Yamagiwa:4

Bunka Gakuin

文化学院

February 28th, 2008

concept:

西村伊作が1921年に創設し、自ら設計した文化学院校舎の建替え。
低層部をBS放送局、高層部を文化学院とした複合建築。
旧校舎の象徴であったアーチ部分のイメージを継承したエントランスとした。
旧校舎は、耐震補強を施した上で一部を保存した。

information:

竣工年: 2008年
所在地: 東京都 千代田区
用途: 専修学校/テレビスタジオ
建築面積: 1,053㎡
延床面積: 9,198㎡
階: 地上14階、地下1階
構造: S造一部SRC造

(photograph)
SS東京



concept:

A reconstruction of Bunka Gakuin university, founded in 1921 by educator and architect Isaku Nishimura, who designed the original building.
A multi-purpose building with a broadcast satellite station in the low-rise section and the university in the high-rise section.
The design of the entrance inherits the arches that were a symbolic feature of the original building.
Part of the original building has been retained after seismic reinforcement.

information:

year: 2008
location: Tokyo, Japan
building type: College
BA: 1,053㎡
GFA: 9,198㎡
floor: 14F/B1F
structure: S/SRC

(photograph)
SS Tokyo

Osaka University of Arts

大阪芸術大学 (10号館、クラブハウス、芸術劇場、撮影所等)

February 28th, 2006

concept:

「芸術劇場」は舞台芸術の出演側と裏方の両方の実習に使える、本格的な劇場である。
他の建物も芸術大学の各専攻ごとに特化した、本格的な実習ができる施設である。
外観においては、モノトーンの既存キャンパスの中に、新しい景観を創り出すこと意図した。

information:

竣工年: 2000~2006年
所在地: 大阪府 南河内郡 河南町
用途: 大学/クラブハウス/芸術劇場/ブリッジ等
建築面積: 2,974㎡
延床面積: 12,991㎡
階: 地上1階
構造: S造

award:

照明普及賞(2005)

(photograph)
SS大阪



concept:

The Performing Arts Theater is a full-scale theater that can be used for practical learning on both the production side and the backstage side.
Other buildings in the project are also full-scale learning facilities, each according to the field of specialization.
The exterior of the theater is an interesting and colorful addition to the subdued, monotone atmosphere of the existing campus.

information:

year: 2000~2006
location: Osaka, Japan
building type: University/Clubhouse/Theater/Bridge
BA: 2,974㎡
GFA: 12,991㎡
floor: 1F
structure:S

award:

Lighting Installation Award (2005)

(photograph)
SS Osaka

Seijo Kindergarten

成城幼稚園

February 28th, 2005

concept:

教室が廊下に沿ってずらっと並ぶ“紋切型の園舎”ではなく、教室を園児にとっての“家”と見立て学年ごとに分節。
その隙間から光や風が入り豊かな園庭の樹木を望む、内を外とが融合した、心地よい教育環境のあり方を模索した。

information:

竣工年: 2005年
所在地: 東京都 世田谷区
用途: 幼稚園
建築面積: 1,061㎡
延床面積: 1,317㎡
階: 地上2階、地下1階
構造: RC造一部SRC造

(photograph)
SS東京



concept:

Instead of a standard arrangement of classrooms along corridors, the classrooms were regarded as “homes” for the students and segmented by academic year.
Between the segments are green inner gardens with planted with trees that bring in light and air and blend interior and exterior, for a friendly and comfortable educational environment.

information:

year: 2005
location: Tokyo, Japan
building type: Kindergarten
BA: 1,061㎡
GFA: 1,317㎡
floor: 2F/B1F
structure:RC/SRC

(photograph)
SS Tokyo

National Olympic Memorial Youth Centre

国立オリンピック記念青少年総合センター

February 28th, 2001

concept:

隣接する明治神宮、代々木公園とこの施設を一体と捉え、緑のつながりを重視して計画。
既存樹木を残しつつ、宿泊施設では、リニアな特徴のある形態の4つの建物を樹木を縫うように配置。
センター棟・スポーツ棟・カルチャー棟は、広場を囲む形で建物を配置し、その周囲を更に緑で囲んでいる。

information:

竣工年: 1994~2001年
所在地: 東京都 渋谷区
用途: 宿泊施設/研修施設/スポーツ施設
建築面積: 26,550㎡
延床面積: 84,968㎡
階: 地上2〜9階、地下1階、塔室1階
構造: RC造+S造

award:

建築業協会賞(1996)
営繕技術コンクール優秀賞(2003)
公共の色彩賞(1997)

(photograph)
三輪晃久写真研究所:1,2,4/SS東京:3



concept:

A plan that approaches the youth centre as part of a whole that includes the adjoining Meiji Shrine and Yoyogi Park, and that emphasizes green connectivity.
While preserving existing trees, it places four buildings with distinctive linear profiles among the trees.
The Central Building, Athletic Building and Arts Building surround a plaza and are themselves surrounded by greenery.

information:

year: 1994~2001
location: Tokyo, Japan
building type: Accommodation/Training Facilities/Sports Facilities
BA: 26,550㎡
GFA: 84,968㎡
floor: 2~9F/B1F Penthouse1F
structure:RC+S

award:

Building Contractors Society Prize(1996)
Building and Repairing Competition, Excellent Award(2003)
Public Colors Prize(1997)

(photograph)
Kokyu Miwa Architectural Photography:1-3,5/Studio BAUHAUS:4,6,7