information / インフォメーション

company pfofile / 会社概要

Blog / ブログ

works / ワークス

renovation/conversion

Oiso Town Museum of History Exhibition Renewal

大磯町郷土資料館 展示リニューアル

June 30th, 2016

concept:

2013年、県立大磯城山公園(旧三井別邸跡地)に旧吉田茂邸跡地が統合されたのを機に、1988年に開館した大磯町郷土資料館の展示リニューアルを行った。大磯の別荘文化を軸に展示内容のキュレーションに踏み込んだ提案として「三井別邸 城山荘」の欄間部材が京都・安井杢工務店に保管されていることを発掘、同社とのコラボレーションによりエントランスホールに復元展示を実現した。

information:

竣工年:2016年6月
所在地:神奈川県大中郡大磯町
用途:展示施設
建築面積:-
延床面積:-
階:地上2階、地下2階
構造:RC造

collaboration
空環計画研究所

(photograph)
小川重雄写真事務所

concept:

-

information:

year: 2016/6
location: Kanagawa, Japan
building type: Museum
BA: -
GFA: -
floor: 2F/B2F
structure: RC

collaboration
SPACE ENVIRONMENT PLANNING INSTITUTE

(photograph)
Shigeo Ogawa

Osaka University Hall

大阪大学会館改修

February 28th, 2011

concept:

大阪大学のシンボルとなる、旧制浪速高校時代のイ号館(1928年竣工)を大学創立80周年記念として保存・再生。
講堂は創建当初の意匠を再現しながら光天井に改修し、明るく機能的な空間として再生した。
登録有形文化財(2004年)

information:

竣工年: 2011年
所在地: 大阪府 豊中市
用途: 大学施設
建築面積: ---
延床面積: 4,352㎡
階: 地上5階
構造: RC造

award:

BELCA賞ベストリフォーム部門

(photograph)
大阪大学:1-3/ヤマギワ:4



concept:

The hall was originally constructed in 1928 as the main hall of Naniwa Senior High School, the predecessor of Osaka University.
In commemoration of the 80th anniversary of the founding of the university, this symbolic building was preserved and restored.
While recreating the original design of the lecture hall, the ceiling was renewed to add top lighting for a bright and functional space.
Registered tangible cultural property (2004).

information:

year: 2011
location: Osaka, Japan
building type: University
BA: ---
GFA: 4,352㎡
floor: 5F
structure:RC

award:

Building and Equipment Long-life Cycle Association Award, Best Revovation

(photograph)
Osaka University:1,2,3/Yamagiwa:4

Odakyu Shinjuku Concourse Renewal

小田急新宿駅リニューアル

February 27th, 2011

concept:

新宿駅西口から南口へ至る小田急エリア全体のリニューアル。
利用者動線を見直しカフェなどのアメニティ施設を再配置、エリアを特徴づけるデザインモチーフとして、箱根をイメージさせる柔らかな素材をガラスで覆った柱などが採用された。

information:

竣工年: 2007-2011年
所在地: 東京都 新宿区
用途: ---
建築面積: ---
延床面積: ---
階: ---
構造: ---

(photograph)
竹中工務店総務部総務課写真室:1,2,4/スタジオバウハウス:3/坂倉建築研究所:5



concept:

Comprehensive renewal of the Odakyu area from the west exit to the south exit of Shinjyuku Station in Tokyo.
User circulation was reviewed to relocate cafes and other amenities.
As an image motif to characterize the area, the renovation adopted glass covered pillars clad in a soft material reminiscent of the resort area of Hakone.

information:

year: 2007-2011
location: Tokyo, Japan
building type: Concourse
BA: ---
GFA: ---
floor: ---
structure: ---

(photograph)
Takenaka Corporation:1,2,4/Studio BAUHAUS:3/Sakakura Associates:5

NaraTerminal Station Building Of Kintetsu Electrical Railway

近鉄奈良ターミナルビル

March 18th, 2009

concept:

奈良遷都1300年に合わせ、1970年竣工の駅ビルの耐震補強と改装を実施。
広場に面する東側ファサードを全面ガラスとし、全体の塗装色も明るくしてイメージを一新した。

information:

竣工年: 1970/2009年
所在地: 奈良県 奈良市
用途: 事務所(旧ホテル)/展示場/店舗
建築面積: -
延床面積: 6,617㎡
階: 地上8階、地下1階、棟屋3階
構造: S造+SRC造

(photograph)
SS東京



concept:

In commemoration of the 1300th anniversary of the transfer of the national capital to the city of Nara, renovation and seismic reinforcement of a station building completed in 1970.
The east side facade facing the plaza was completely glazed, and the area was given a new image by repainting in brighter colors.

information:

year: 1970/2009
location: Nara, Japan
building type: Office/Exhibition Hall/Shop
BA: -
GFA: 6,617㎡
floor: 8F/B1F Penthouse3F
structure: S+SRC

(photograph)
SS Tokyo

Bunka Gakuin

文化学院

February 28th, 2008

concept:

西村伊作が1921年に創設し、自ら設計した文化学院校舎の建替え。
低層部をBS放送局、高層部を文化学院とした複合建築。
旧校舎の象徴であったアーチ部分のイメージを継承したエントランスとした。
旧校舎は、耐震補強を施した上で一部を保存した。

information:

竣工年: 2008年
所在地: 東京都 千代田区
用途: 専修学校/テレビスタジオ
建築面積: 1,053㎡
延床面積: 9,198㎡
階: 地上14階、地下1階
構造: S造一部SRC造

(photograph)
SS東京



concept:

A reconstruction of Bunka Gakuin university, founded in 1921 by educator and architect Isaku Nishimura, who designed the original building.
A multi-purpose building with a broadcast satellite station in the low-rise section and the university in the high-rise section.
The design of the entrance inherits the arches that were a symbolic feature of the original building.
Part of the original building has been retained after seismic reinforcement.

information:

year: 2008
location: Tokyo, Japan
building type: College
BA: 1,053㎡
GFA: 9,198㎡
floor: 14F/B1F
structure: S/SRC

(photograph)
SS Tokyo

Nagoya Terminal Building of Kintetsu Electrical Railway

名古屋近鉄ターミナルビル

February 28th, 2007

concept:

名古屋駅前周辺の再開発に合わせて1966年竣工の駅ビルを改装。
当初からのダブルスキンを利用して照明とサインを組み込み、ファサードを一新した。

information:

竣工年: 1966/2007年
所在地: 愛知県 名古屋市
用途: 駅コンコース/駐車場/店舗
建築面積: 1,590㎡
延床面積: 20,126㎡
階: 地上10階、地下3階、棟屋3階
構造: SRC造+S造

(photograph)
アーキフォトKATO



concept:

Renovation of a terminal building completed in 1966, in conjunction with redevelopment of the area around Nagoya Station.
The facade was renovated, incorporating lighting and signage while using the original double skin.

information:

year: 1966/2007
location: Aichi, Japan
building type: Station Concourse/Parking/Shop
BA: 1,590㎡
GFA: 20,126㎡
floor: 10F/B3F Penthouse3F
structure: SRC+S

(photograph)
Archi Photo KATO

Toranomon Dobashi Building

虎ノ門土橋ビル改修

February 27th, 2007

concept:

築45年のビルを耐震改修し、外壁・内装をリニューアルした。
通りに面する2面はアルミパンチングメタルを用いた外皮で覆い、外部からの視線を遮蔽し、内部からの視線は透過させる外皮は、眺める角度や時間、距離により表情を変化させる。

information:

竣工年: 2007年
所在地: 東京都港区
用途: 共同住宅/店舗
建築面積: 74㎡
延床面積: 284㎡
階: 地上5階、地下1階
構造: RC造+S造

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所



concept:

Seismic reinforcement of a 45-year-old building, with interior and exterior renewal.
The two street facing sides were clad in punched aluminum metal to shield them from external lines of sight while permitting lines of sight from the interior.
The expression of the building varies depending on the angle, time of day, and distance from which it is viewed.

information:

year: 2007
location: Tokyo, Japan
building type: Residence/Shop
BA: 74㎡
GFA: 284㎡
floor: 5F/B1F
structure: RC+S

(photograph)
Kawasumi Kenji Kobayashi Photo Office

Mie Prefectural Art Museum

三重県立美術館増改築

February 28th, 2002

concept:

1982年開館の美術館に展示室、美術館教育施設と収蔵庫を増築。
自然と共生する既存施設の特色を継承し調和を図りつつ、新たな機能やバリアフリー化など、新しい時代に対応する美術館を目指した。

information:

竣工年: 2002年
所在地: 三重県 津市
用途: 美術館
建築面積: 5,955㎡
延床面積: 10,665㎡
階: 地上2階、地下1階
構造: SRC造一部RC造+S造

award:

照明普及賞優秀施設賞(2004)

(photograph)
センターフォト



concept:

An extension of the Mie Prefectural Art Museum, which opened in 1982. The extension added exhibition rooms and educational space as well as storage for the collection.
It inherits the harmony with nature that characterizes the existing building, while adding new functions and meeting the requirement of a new era, such as barrier-free access.

information:

year: 2002
location: Mie, Japan
building type: Museum
BA: 5,955㎡
GFA: 10,665㎡
floor: 2F/B1F
structure: SRC/RC+S造

award:

Lighting Installation Award, Excellent Award(2004)

(photograph)
Center Photo

Central Public Hall, Osaka

大阪市中央公会堂

February 27th, 2002

concept:

1918年完成した大阪の近代を代表する建築の保存・再生。
既存建物を仮設杭で持ち上げ、その下に免震装置を設置することで、建物本体の耐震補強を最小限に抑え、歴史的意匠を損なうことなく耐震性能を確保した。
機能上のリニューアルも、当初意匠を保存しつつ、現代のホールとして十分な機能をもつよう整備した。
重要文化財(2002年)

information:

竣工年: 2002年
所在地: 大阪府大阪市
用途: 公会堂
建築面積: 2,330㎡
延床面積: 9,461㎡
階: 地上3階、地下2階
構造: RC造+Sレンガ造

設計JV:坂倉・平田・青山・新日設設計共同企業体

award:

公募型プロポーザル(入選1995.11)
日本建築学会賞(業績)(2006)
建築業協会賞特別賞(2004)
日本建築協会特別賞(2004)
日本免震構造協会賞特別賞(2004)
読者と選ぶ「建築と社会」賞大賞(2003)
照明普及賞(2002)
全建賞(2004)
公共建築賞特別賞(2008)

collaboration:

設計JV:坂倉・平田・青山・新日設設計共同企業体

(photograph)
多比良誠:1/伸和:2-5



concept:

Preservation and restoration of one of the most important examples of early modern architecture in Osaka, completed in 1918.
The existing building was lifted up with temporary piles and seismic isolation equipment was installed underneath.
This allowed seismic reinforcement to be held to a minimum, securing seismic performance without impairing the historical design of the building.
A functional renewal was also carried out, allowing the building to function as a contemporary hall while preserving its original design.
The building is an important cultural property (2002).

information:

year: 2002
location: Osaka, Japan
building type: Public Hall
BA: 2,330㎡
GFA: 9,461㎡
floor: 3F/B2F
structure: RC+S Brick

award:

Japan Institute of Architecture Award(2006)
Building Contractors Society Prize, Special Prize(2004)
Architecture Associates of Japan Award, Special Prize(2004)
Japan Sciety of Seismic Isolation, Special Prize(2004)
Lighting Installation Award(2002)
Japan Construction Engineers Association Award(2004)
Public Buildings Award, Special Prize(2008)

(photograph)
Makoto Taira:1/SHINWA:2-5

No.1 Dinning Hall, Rikkyo University

立教大学第一食堂増改築

January 1st, 2002

concept:

1918年建築のレンガ造学生食堂の耐震補強を含む増改築。
厨房棟を新たにRC造で建て、既存食堂ホールの地震力をこの厨房棟で支える工法を採用。
食堂棟は既存木造小屋組みと細い引っ張り鋼材で地震力を伝播することで、清々しい空間が再現されている。

information:

竣工年: 2002年
所在地: 東京都 豊島区
用途: 大学/学生食堂
建築面積: 779㎡
延床面積: 998㎡
階: 地上2階
構造: RC造

award:

BELCA賞ベストリフォーム部門

(photograph)
メディア・ユニット 大野繁



concept:

Seismic reinforcement and expansion of a brick student dining hall built in 1918.
A new kitchen wing was built in reinforced concrete, using a design that increased the seismic resistance of the dining hall.
The dining hall was reinforced with existing wooden roof trusses and steel tension materials to transmit seismic force, recreating the original refreshing dining space.

information:

year: 2002
location: Tokyo, Japan
building type: University Cafeteria
BA: 779㎡
GFA: 998㎡
floor: 2F
structure:RC

award:

Building and Equipment Long-life Cycle Association Award, Best Revovation

(photograph)
MEDIA UNIT Shigeru Ono