information / インフォメーション

company pfofile / 会社概要

Blog / ブログ

works / ワークス

URWA TAKASAGO PROJECT(SONARE URAWA)

浦和高砂計画 (介護付き有料老人ホーム ソナーレ浦和)

December 25th, 2017

concept:

敷地は浦和駅から近く、代々この地の医療を担ってきた診療所と自宅のある、高台の土地である。
それらを建て替えて、介護付き有料老人ホーム+診療所+自宅(2世帯)の複合施設をつくる計画である。
この地に多く残る樹木や築100年を超える蔵、解体される建物の材料等を活用して、豊かな環境を活かし、この地の記憶を継承する建築をつくることがテーマである。

information:

竣工年:2017年4月
所在地:埼玉県さいたま市
用途:有料老人ホーム/診療所/集合住宅
建築面積:1084.50㎡
延床面積:3690.07㎡
階:地上5階
構造:RC造一部S

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所

concept:

The site is located on a high ground close to Urawa station.
This complex facility consisted of assisted fee-based nursing home, clinic, and owner’s housing for two generations. It was reconstructed from existing clinic and owner’s housing which played the role of the medical care in this region for years.
We made use of the rich environmental resources (existing trees, and warehouse which built over 100 years in this area.). We also reserved materials of the existing building.
Our theme is to inherit the memory of this place.

information:

year: 2017/4
location: Saitama, Japan
building type: Nuring Home/Clinic/Condominium
BA: 1084.50㎡
GFA: 3690.07㎡
floor: 5F
structure: RC/S

(photograph)
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

2017.11

第61回神奈川建築コンクール

November 16th, 2017

ISUZU PLAZAPLAZA annexが、第61回神奈川建築コンクール:優秀賞を受賞しました。
ISUZU PLAZAPLAZA annex won the 61th Kanagawa Architectural Competition, Excellent Award

2017.11

鉄構技術2017年11月号

October 28th, 2017

ISUZU PLAZAが鉄構技術2017年11月号に掲載されました。
ISUZU PLAZA appeared in “THE STEEL STRUCTURAL TECHNOLOGY” November. 2017.
>> Detail

2017.10

建築技術2017年11月号

October 18th, 2017

ISUZU PLAZAPLAZA annexが建築技術2017年11月号に掲載されました。
ISUZU PLAZAPLAZA annex appeared in “The Kenchiku Gijutsu” November. 2017.

>> Detail

ISUZU PLAZA

ISUZU PLAZA

October 18th, 2017

concept:

いすゞ自動車創立80周年記念事業の一環として計画された企業ミュージアム。
敷地はいすゞ自動車藤沢工場の隣接地。
当方設計のものづくりサービストレーニングセンターとPLAZA annexの3棟を同一敷地に配置している。
「運ぶを支える」「くるまづくり」「歴史」の3つのテーマゾーンを有機的に関連付けるため、2層の展示室中央に大きな吹抜けを設け、スキップフロアの断面形式を採用。
3階には来客をもてなすための質感の高い会議室と応接室を大きな屋上緑化に開いた形で設けた。
大空間が求められる建物構成に対して鉄骨V字柱を採用し、合理的架構とダイナミックな外観を実現。
工場の歴史と共にこの地を見守ってきた桜の大樹を残した外部空間と相まって、いすゞと地域がつながるオープンな環境を創出した。

information:

竣工年:2017年4月
所在地:神奈川県藤沢市
用途:展示場
建築面積:3163.95㎡
延床面積:5884.43㎡
階:地上3階
構造:S造

award:

神奈川建築コンクール優秀賞(2017)
SDA賞入選(2017)
DSA日本空間デザイン賞銀賞(2017)
JCDデザインアワード2017 Best100(2017)

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所

concept:

This is a corporate museum planned as one part for Isuzu Motors’80th anniversary commemoration project.
The site is adjacent to Isuzu Fujisawa factory.
It is on the same site with Isuzu Monozukuri Service Training Center and PLAZA annex.
In order to organically attach three theme zones of “Support for Carrying”, “Car-making” and “History” we adopted open spaces centering on the void and cross-sectional form of the skip floor on the 2nd floor of the exhibition space.
The conference room and the reception on the 3rd floor are designed with highquality texture and opened to the large rooftop landscape for entertaining the guests.
V-shaped Steel columns are adopted for the building structure for providing large space.
Realizing rational structure and dynamic external appearance at the same time.
Our design left the existed big cherry that has guarded this region with the history of the factory. An open environment is created by connecting with Isuzu and this region.

information:

year: 2017/4
location: Kanagawa, Japan
building type: Museum
BA: 3163.95㎡
GFA: 5884.43㎡
floor: 3F
structure: S

award:

Kanagawa Architectural Competition, Excellent Award(2017)
Japan Sign Design Association Award ,selected(2017)
DSA DESIGN AWARD GRAND PRIX , SILVER PRIZE(2017)
JCD INTERNATIONAL DESIGH AWARDS ,Best100(2017)

(photograph)
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

PLAZA annex

PLAZA annex

October 10th, 2017

concept:

いすゞの教育研修拠点であるものづくりサービストレーニングセンター(当方設計)に世界各地、日本全国から訪れるいすゞグループの研修生に宿泊してもらうための施設であり、一般向けのビジネスホテルとしても機能する宿泊施設。
隣接するISUZU PLAZA(当方設計)からも利用できるランドスケープに開かれたカフェと食堂を1階に設け活気ある場を形成。
客室はツインルーム39室で構成し、快適な二人使いのために3点セットのユニットバスでは無くセパレートされた水廻りとし勉強のしやすいロングカウンターを設けた。
最上階(7階)にはシャワーブースのみの客室を補完する共同の浴場を設け、懇親に使える畳敷きの「富士の間」を配置。ここからは隣接するいすゞの工場と富士山を望むことが出来る。

information:

竣工年:2017年4月
所在地:神奈川県藤沢市
用途:ホテル
建築面積:531.73㎡
延床面積:2009.89㎡
階:地上7階
構造:S造

award:
神奈川建築コンクール優秀賞(2017)

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所

concept:

This accommodation is a facility not only open to Isuzu group world-wide trainees from Isuzu Monozukuri Service Training Center (designed by SAKAKURA ASSOCIATES),but also open to general public as a business hotel.
A café and cafeteria are on the 1st floor sharing the same landscape view with the corporate museum, ISUZU PLAZA (designed by SAKAKURA ASSOCIATES). The site provides a dynamic ambience for users.
Guest rooms are consisted of 39 twin-room type rooms. All of them have separate toilet with bathroom instead of “unit bath”. The long counter for each room is easy for users as a learning space.
Large shared bathroom is situated on the top floor (7th floor) to complement the rooms with only shower booths. Also here has a room with spread tatami mats can also be used for social gathering and relaxation. We call this place “Fuji no ma” where users can get a panoramic view of the neighboring Isuzu Fujisawa factory and Mt. Fuji from here.

information:

year: 2017/4
location: Kanagawa, Japan
building type: Hotel
BA: 531.73㎡
GFA: 2009.89㎡
floor: 7F
structure: S

award:
Kanagawa Architectural Competition, Excellent Award(2017)

(photograph)
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

2017.10

新建築2017年10月号

October 1st, 2017

ISUZU PLAZAPLAZA annexが新建築2017年10月号に掲載されました。
ISUZU PLAZAPLAZA annex appeared in "SHINKENCHIKU October. 2017".

>> Detail

2017.9

近代建築2017年9月号

September 11th, 2017

浦和高砂計画、 特別養護老人ホーム島町花の郷が近代建築2017年9月号に掲載されました。
Utawa Takasago Keikaku and Special Nursing Home SHIMACHOU HANANOSATO appeared in "KINDAI KENCHIKU Sep. 2017 ".

>> Detail

2017.8

ランドスケープデザイン No.116

August 24th, 2017

ISUZU PLAZAPLAZA annexがランドスケープデザイン No.116に掲載されました。
ISUZU PLAZAPLAZA annex appeared in "LANDSCAPE DESIGN No.116 ".

>> Detail

Special Nursing Home SHIMACHOU HANANOSATO

特別養護老人ホーム 島町花の郷

August 21st, 2017

concept:

さいたま市内の住宅地に建つ定員144名の特別養護老人ホーム。バルコニーの斜め軒天と横格子手摺を建物四周に回すことで、どの方角から見ても表裏が無く認識しやすいこの街のランドマークとなるような外観デザインとした。1階の地域交流スペースは様々なイベントが出来るよう障子で自由に仕切れるフレキシブルな空間とした。2~4階は入居者の居住空間があり、天井高さに変化をつけて住宅のスケール感に近づけることで、介護士の働きやすい環境を整えながらも親しみやすい居住空間を目指した。内装には事業主の故郷である高知県の木材を天井や手摺で多用し、上品でありながらも木の香りがする親しみやすい空間とした。

information:

竣工年:2017年2月
所在地:埼玉県さいたま市
用途:特別養護老人ホーム
建築面積:1647.51㎡
延床面積:6198.86㎡
階:地上4階
構造:S造

(photograph)
川澄・小林研二写真事務所

concept:

This building is a special nursing home with a capacity of 144 people located in residential areas in Saitama. By turning the diagonal ceiling of the balcony and the horizontal grid handrail all around the building, we designed the appearance to be the landmark of this city which is easy to recognize without any obverse side looking from any direction. The space on the1st floor where local residents can also use corresponded to make various events possible by making it a flexible space that can be freely partitioned by "SHOJI". The 2nd to 4th floors are living space. We changed the height of the ceiling variously in order to bring it closer to the scale feeling of the house. We aimed for a familiar living space while setting up an easy-to-work environment for caregivers. We used a lot of wood from KOCHI prefecture, the hometown of client, on the ceiling and handrails. We made a familiar space that is elegant and still smells of wood.

information:

year: 2017/2
location: Saitama, Japan
building type: Special Nursing Home
BA: 1647.51㎡
GFA: 6198.86㎡
floor: 4F
structure: S

(photograph)
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office